Vai tiesham LV ir daudz darba un trukst darbinieku?

es gribetu dzirdet konkretas atbildes,ne udens lieshanu.no devinjam atbildem divi apgalvo,ka LV ir daudz darba.man gribetos pajautat:kada darba?un vel ne par minimalajam algam?
pirmais piemers.sieviete,pari 30,divas augstakas,magjistrs.150km liidz Riigai.tatad,ja atrod darbu,ir jaierekjina musu leta benzina izdevumi.uz vietas darbu neizdodas atrast jau aptuveni divus gadus.ir izcils specialists sava joma,bet shii joma ir shaura.maciities klat?par kadu naudu?
otrais.sieviete,pari 45.parsvara tiek piedavats darbs par minimalo algu.atrada viirishkjiigu darbu,kur ir smagi jastrada diennakti,tad 2 briivas.par diennakti nopelna aptuveni 30Ls,sadalam uz triim dienam,sanak 10-nieks.
reali.ko var vinjam ieteikt?parrunas,testi,verteshana-visam kam ir gajushas cauri.par uznjemejiem ne visi var but.daudzi nedziivo Riiga,kak ni stranno.
bla-bla-bla par gribeshanu netiek njemta vera,cilvekiem ir reals izmisums.
es klausos,paldies.

cilveex      Še piec, tessi!
Lieta jau ir vienkārša un tāda - gudri dir*t nav maklu cirst!(sorry par rupjībām, bet nevaru noturēties)
Varētu rekomendēt cienījamai Lucy pamēģināt savus ieteikumus praksē, pat par to pasu minimalo pamēģināt izdzīvot NE, nevis mēnesi, bet trīs/četrus. Dziesma mainīsies savā būtībā un stabulēs tiks pūsta cita skaņa - kviecieni par sūro dzeivi. Tā lūk.
Tā pat kā autorei, realu piemeru stastu(kuru apkārtnē ir desmitiem).
Par vakancēm.
Pārdevējas nevienam nav vajadzīgas. Par sētnieku vietām konkurence kā volstrītā(minimālā alga, ja kas). 100 latnieku terminš ir atstrādāts un ienākumu NAV VISPĀR jau divus mēnešus. Pēc 100 latniekiem bija darbs dārzus ravēt/apkopt. Lai arī minimālā alga, tomēr iztikt var. Tagad ziema. Nav NE LATA! Labi, ka ir meita z-Skotijā un cilve brauks turp un gan būs viss labi.
Bļāviens... ot kā man gribētos vīzdeguņus redzēt darba meklētāju vietā.

Pavisam cita aina ir ar cilvēkiem, kuri labi pārzina specifiskas profesijas, par to nemaz nav runa. Ja ir arods un rokas nav līkas, problēmas ar darbu ir protams iespējamas, bet vai nu īslaicīgas, vai prosta banāls slinkums.

Bet visi nav nekādi speci un būt nevar. Un ar piedāvātajām algām dzīvot arī nevar. Braukt uz Rīgu? Tur īre cik maksās? + transports, zacene? Nekādas minimālās nepietiks!

Freddy Krueger      Teikshu - kaa ir - zhopa shitanii valstii ir, un pamatiiga... Dziivoju, kaa par nelaimi, jau mineetajaa Aizkrauklee, nedzeru, nesmeekjeeju, i kak-bi pietiekoshi liela pieredze tanii pashaa IT, tikai - nav specializeetaas izgliitiibas.
labu reputaaciju, labaam atsauksmeem, i - so what - shinii mulkju zemee pusliidz normaalu darbu atrat neizdodas jau vairaak, kaa gadu, jo Riigu izbraukaat = Ls 90+ un atkariiba no sabiedriskaa transporta. Varu braukt ar savu, bet tas jau buus ~ Ls 200+ meenesii...
Bulgaarijaa, Nokia support-centraa, njeema darbaa peec 2x telefona sarunaam, tikai - taa alga bija par mazu, lai paraleeli sheit uztureetu dziivokli, un siikos, kuri veel paaris gadus maaciisies...
Veel jau ir, par ko dziivot, un krediitu arii nav, tikai - cik ilgi?

ko_nu_vairs      2011-01-10 13:43) viedoklis
Par ko Tu te smīkņā?Jeb uzskati ka sievietei ar augstāko izglītību,kura vadījusi 20-30 darbiniekus,nekad nav bijusi ne sliņķe,ne dzērāja,nav mainījusi darbavietas kā zeķes,visur slavēta kā laba darbiniece tagad pirms pensijas jāpārvēršas par jumtu tīrītāju,sanitāri vai apkopēju.Es nesaku,ka tas nav darbs,bet visā pasaulē pieņemts,ka mūža nogalē iet uz paaugstinājumu,ja nav sliņķis vai pļēguris,tikai pie mums sievieti pēc 50 jāpārvēršas par kalponi.

LaskovijMerzavec    1 Izklausās pēc aforisma, pacelt pakaļu un aizbraukt uz Īriju var, bet pārcelties uz Rīgu, vai kur ir darbs nevar...

Ja ir kvalificēta darbaspēka trūkums un protams, ka uz algām, kādas ir bijušas treknajos gados arī nav prātīgi cerēt.. bet

joens      Nav jau pašai tos jumtus jātīra, pietiks, ja vadīs un organizēs 30 jumta tīrītāju brigādi.

Kaut_kas      Iepazīstamies - http://en.wikipedia.org/wiki/Freelancer

un... http://lmgtfy.com/?q=freelancer

Zeltiite      Man arī nākas būt freelanceram - rasēju shēmas un specificēju iekārtas savam palikušajam profesionālo paziņu lokam kopprojektos, kur katram sava interese. To darīju arī pirms bizness, kurā strādāju, aizgāja no Latvijas. Gatavojos beidzot pabeigt savu 2. , šoreiz ne-tehnisko augstāko izglītību. Protams, ir liels kārdinājums aizbraukt uz projektiem uz ekzotiskākām zemēm, bet esmu apņēmusies sakārtot savu MBA. Un, kustoties ārā no krīzes, arī šeit atkal var sākties investcijas attīstībā un tad jau darbs būs vairāk nekā vajag... Lai tā strādatu, ir jābūt atbildīgam par sastrādāto - gan tehniski, gan termiņos.

SoulToil      Tesaa un cilveex - tie sheit ir mani cieshi domubiedri un vareetu parakstiities zem katru vinju izteiktaas domas un secinajumiem ! :)

canary      Ja visi būtu tik gudri kā lapsa, tad toč darba nebūtu:)))
Bet, ja nopietni, nu nav darba laukos lai cik izglītots būtu.

mieru_tikai_mieru      tas, ka sievietei darba tirgū ir sarežģītāka situācija, tiesa. Bet tiesa ir arī tas, ka cilvēks bieži vien sevi pārvērtē. Nu un, ka maģistra grāds un n-tās augstākās izglītības? Dažiem šķiet, ka diploms vai grāds jau ir garantija, ka kāds tev darbu dos. Un vēl tā apziņa - lai es, ar augstāko vai pat 2-ām ietu strādāt par minimālo algu? ja gribēs ēst, tad strādās. Pati esmu strādājusi gan bērnudārzā par auklīti, gan adījusi par naudu (bez nodokļiem), gan tulkojusi, gan privāti bērnus mācījusi, gan slinkiem studentiem diplomdabus rakstījusi, gan mežā pa 2 Ls dienā zarus dedzinājusi. Arī tagad katru dienu 2-3 stundas dienā pavadu ceļā, jo manā pilsētā darbu neatradu. Nu un, ka nestrādāju atbilstoši diplomā norādītajai profesijai?
Daži pozitīvie piemēri no malas: sieviete tepat blakus noorganizēja privātu bērnu uzraudzības iestādi. Sākumā bija 3 bērniņi, domāju, nekāda dižā peļņa nesanāca, bet tagad skatos - bērnu jau ir daudz varāk un pat tiek pieņemtas jaunas darbinieces. Vēl viena laimes meklētāja no īrijas atgriezās LAtvijā, visticamāk, ģimenes dēļ, un - uztaisīja vietējā miestā tipa kafejnīcu, kur pa lēto var padzert tēju un apēst siltu sviestmaizi. Cilvēkiem nepietiek naudas restorāniem, bet tējai - vēl sanāk. Tā kā - iespējas IR. Kamēr esi dzīvs - tikmēr ir :)

neratni_stasti      Trūkst darbinieku, iespejams, ir par skaļu teikts, bet es piekrītu, ka daļai strādājošo darba prasmes brīžiem ir pavājas, neskatoties ne uz kādiem grādiem :) Protams, secinu to, skatoties uz saviem kolēģīšiem un viņu darba rezultātiem (un ātrumu, kādā tie tiek saveidoti).
Par tām sievietēm - principā es ieteiktu grozīties un uzrunāt paziņas, caur kuriem var iziet uz darbiem, kur nekur tālu nav jābrauc. Piemēram, ir darbi, ko var paveikt attālināti - sēdot mājās, galvenais, lai būtu dators un internets (ar normālu ātrumu). Starp citu, šis piemēram ir ļoti konkrēts piemērs, mana draudzene tā sev nopelna līdz par 400 ls mēnesī/ uz rokas, ja ir darbs. Darbs, protams, nav nekāda izklaide - monotons, prasa piepūli un precizitāti. zinu arī citas sievietes, kuras labāk sēdēs par bezdarbiniecēm, bet šādu mājas datora darbu nepildīs, jo padava viņām radošu darbu. Katram savs.

garaamejoshais      Riigaa var noiireet platiibu lai nav jaabraukaa, bet katram cilveekam lai k oieteiktu jaaskataas individuaali, kaada vinjam pieredze, ko maak dariit, kaadi papiiri, kaadu algu gribeetu utt. kaadu darbu vsp grib...

Lucy_      mieru_tikai_mieru parakstos zem katra Tava vārda,jo šāda situācija bija arī manējiem laukos..bija grūti,palīdzējām mēs visi,paši nesēdēja rokas salikuši.Sēja slotas pa santīmiem,rokas jēlas bija,stādija eglītes,gan ar stādiem,gan sēkliņām.Lasīja sūnas un cilāja smagas kastes:((
Lasīja ogas,sēnes un stiepa uz Igauniju,jo tur bija cenas augstākas.
Paldiesdievam tagd viss labi,bet ogu un sēņu bizness tagad iet uz urā,jo paši ir noorganizējuši tos realizēt!!!

cilvex      Un par rokām, par prasmēm. A no kurienes!? lai šim planktonam rastos prasmes? Lietvedību sūtot no viena kantora uz otru?
Amatnieku(specu) pieprasījums gan ir augsts, bet tas nav ražošanas apjomu pieprasījums. Tāda nav bijis. Attiecīgi, piedāvājuma nav, vai būs nepietiekams, kamēr nebūs apjoma pieprasījuma, kurš pieņemtos līdz kādam kritiskajam punktam, pēc kura nebūs jāpierunā mācīties arodu, jo būs skaidrs, ka tā ir labākā nākotne mācēt kaut ko derīgu, kaut vai būt lieliskam galdu līmētājam, nevis iet soc.zinātnēs.
Tapēc amatnieki ir uz izķeršanu, bet esošais pieprasījums ir kā priekš "kustarnoje proizvodstvo". Un ar auklītēm un sēnēm/ogām priemērs labs, kā piemērs par to, ka cilvēki nesēd rokas klēpī, bet nas nafik nav nekāds risinājums kopumā. Līdzīgi kā ieteikumi pīt groziņus un nest uz tirgu, vai zemniekam audzēt strausus/veidot ekotūrismu. Un cik ilgi ta ogas lasīs mežā? Tas, ka cilvēki ir spiesti lasīt mežā sēnes, lai samaksātu rēķinus ir absurds, nevis "labais veiksmes stāsts".

Tad ko darīt? Tik vien ir nepieciešams, ka pareizi apstākļi un mežs ataug pats.
Kas tas par LV idiotismu ar atjaunojamo enerģiju 40% ampērā līdz 2020. gadam? Dēļ kā pieaugs pilnīgi dajebkuras izmaksas kā razošanā, tā sadzīves jomās? Idioti? Būtu ļoti, ļoti maigs apzīmējums. Jo es to sauktu par valsts ekonomiskās izaugsmes sabotāžu ilgtermiņā.
Kurš ministrijplanktons šo purgu ir izdomājis? Kā var aizdomāties savai tautai uzlikt vēl papildus dzirnakmeni? Slimi? Kuri ir tie pilsoņi? Kāpēc tie ierēdņi vēl necērt ledu uz ielām, bet joprojām izčurā rīta kafiju savos planktonbirojos?
bah...

iterators      cilveksim- mežu neaiztiec, Tu mežam esi vajadzīgs kā zaķim stopsignāls.

es kurinu ar malku, ūdeni man silda saules kolektors, un elektrību gādā vēja ģenerators..... ja atbalsti Krievijas gāzi, tad tālāk par savu degunu neredzi diemžēl

čja karova bi mičala, pankūkas

Adamsone      Kas apgalvo, tam arī prasi.
* * *
Jāsaka, ka viens no nepatīkamākajiem topikiem, kurus te ir iznācis lasīt. Vispirms - ierēdnis ir profesija/amats, kas ir katrā valstī un bez viņiem nevar.Bet kāds pārbīlis liek šeit funkcionējošām amēbām kādu dēvēt par planktonu????????????? Tie ir cilvēki, kas dara savu darbu un tas, ka valsts aparāts ir hipertrofēts, nav viņu vaina, bet šai brīdī ir viņu nelaime. Tie ir cilvēki, tāpat kā jūs. (es neesmu ierēdne, bet varbūt sēne, varbūt kas cits)
Ir labi, ka cilvēki var pielāgoties - darīt jebko, lai izdzīvotu, ja dzīve to prasa.
Protams, realitātei ir jāpielāgojas, tak veselā saprāta robežās un jāapzinās, ka pielāgošanās vienmēr prasa kādus upurus. Citādi sanāk nevis pielāgošanās, bet degradācija. Mani reāli besī tā plātīšanās: "un tad es grāvjus raku un tad es sēnes lasīju...." Ja vajadzēs, mazgāšu grīdas, bet ar to noteikti nevienam nebūšu par paraugu.
Bet par konkrētajiem piemēriem neviens neko ieteikt nevarēs tā vienkāršā iemesla dēļ, ka ir jāzin VISI apstākļi un VISA reālā situācija, bet arī tad, var gadīties, cilvēks gribēs dzīvot tā, kā gribēs un tiešām - labāk brauks uz Īriju nekā Rīgu.

Zeltiite      Lai tur darba devējs iemāca to, ko šeit mamma un tētis nav spējuši... Nekā personīga, tikai vērojumi lidostās sarunas klausoties un uzvedību, vēl pirms latviešu valodas izdzirdēšanas, ievērojot.

Vucis      2x dzīvē esmu bijusi līdzīgā situācijā, ļoti labi saprotu, kā tas ir.

Labā ziņa ir tā, ka krīzes situācijas PIESPIEŽ kustināt smadzenes, kā tikt pie naudas.

Sliktā ziņa /varbūt arī ne tik slikta/ - aizmirst visus savus maģistrus, "specialitāti", stāžu, algu, kāda bija pirms situācijas un... būt gatavam sākt visu pilnīgi no 0, iespējams, pilnīgi svešā sfērā, kaut ko pilnīgi nezināmu, vienkārši atrotīt piedurknes un ķerties klāt. Sākumā, iespējams, pat minimālā /oficiālā/ nesanāks, bet tā ir IESPĒJA.

Par aizbraukšanu. Es uzskatu, ka aizbraucot, vairumā gadījumu, vairs atpakaļceļa nav. No aprites ārā un nafig tu vairs šeit kādam esi vajadzīgs un ielīmēties šeit būs vēl grūtāk, nekā mēģinot tikt pāri krīzes situācijai. Turklāt, īrēt dzīvokli 150 km attālākajā pilsētā un braukāt reizi nedēļā/ 2ās nemaz nav tas sliktākais variants.

Arī man paspīdēja iespēja, un tagad ziemā pavadu ceļā 2,5 h, vasarā nepilnas 2. Kamēr spēšu - braukāšu, nespēšu - esmu jau sameklējusi iespēju un vizināšos uz māju tikai vīkendos. Un? Sfēra pilnīgi atšķirīga no tās, kur biju agrāk, pilnīgs U-turns. Bet ir perspektīva. Pa ceļam mācos vēl 1u svešvalodu, lai laix pavadīts lietderīgi. Gan noderēs.

kwinta      Piekrītu Adamsonei.Ejam uz degradāciju/vairumā/gan krītot pa karjeras kāpnēm uz leju šeit,gan strādājot par melnstrādniekiem ārzemēs.

Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu