Profesija ekonomists

Mana meita apsver iespēju mācīties ekonomiku, aizdomājos kādi ir šīs izvēles plusi un mīnusi? Priecātos ja kāds šajā profesijā strādājošais padalītos ar savu pieredzi – Cik daudz dzīvē patiesi noderīga ieguvāt no ekonomikas studijām, cik nopietni bija jāmācās un kā tagad ar laika atkāpi novērtējat savu pasniedzēju mācīto ? Ar ko ikdienā reāli nodarbojas ekonomists, uz kādu atalgojumu jaunais speciālists reāli var cerēt un kādas ir izaugsmes perspektīvas tikko augstskolu beigušam ekonomistam, vai šis ir darbs no 8:00 – 17:00 kabinetā pie galda, vai arī domājiet ka nākotnē ekonomisti varēs strādāt attālināti un cik šī profesija šobrīd Rīgā ir pieprasīta, Jūsu viedoklis par to cik ilgi šī profesija pastāvēs un vai vai nākotnē ekonomistam tomēr nebūs jāapgūst cita profesija? Ja tagad Jums būtu jāizvēlas sev profesija, tad Jūs tāpat mācītos par ekonomistu vai tomēr izvēlētos citu profesiju? Jau iepriekš pateicos visiem kas veltīja man laiku rakstot savu komentāru. Jauku dienu visiem.

Caune    3 Izglītību apliecinošie dokumenti ir svarīgi valsts pārvaldē. Privātajā sektorā skatās uz smadzeņu muskuļiem un apgriezieniem. Visur jau vajag gatavus specus, nevienam nav laika mācīt, tāpēc paralēli mācībām ir vērtīgi arī piestrādāt.
Ja ņem vērā, ka nākamā studente ir sieviete, tad kādu dienu viņai būs nepieciešamas garantijas, kuras valsts pārvaldē ir stabilākas.
Ekonomisti uzņēmumā pilda atbalsta funkcijas. Tehnoloģiskais progress ir nežēlīgs un kādu dienu būs ne tikai pašapkalpošanās kases, VID konsultāciju roboti un citas ekstras, kuras daudziem atņems darbu. Ekonomisti varētu būt vidējās rindās aiz konveijera strādniekiem. Bet līdz tam kāds laiciņš vēl jānodzīvo.

Nesaka  1   Summāri, par ekonomistu vērts kļūt tikai tad, ja kļūst par izcilu ekonomistu. Tas izceļ reālu jackpot. Viduvējs ekonomists LV stāv pie kases, bet DE saņem daudz mazāk, nekā jebkurš ārsts. Ārsti tiek smagi vērtēti, lai vispār varētu praktizēt, bet tad, kad līdz tam tikts, tas ir zināms ekonomisks līmenis.
Reiz kādam apsviedīgam vācietim vaicāju pie izdevības, ko tad DE augstāk vērtē finansiāli- ārstus vai mārketinga speciālistus (jo, kā zināms, portālā algas.lv, kā arī cv.lv sludinājumos parādās brīnumainas algas ekonomistiem un neadekvāti zemas mediķiem). Viņš teica, jā, ka ārsta darbs ir labklājības garants, bet, lai līdz finālam tiktu....viņš pats negribētu, jo viņaprāt alga, lai arī liela, nav to milzu pūļu vērta. Ekonomisti pelnot tikai tie, kas pašā spicē, kamēr ārsti-visi.

Mavs    1 Nu lai izmācītos līdz ārstam un reāli sāktu to lielo naudu izcelt, ir jāmācās kādi 10-12 gadi.

Letija  1 5 Ārstam diezgan stipri jāmācās arī pēc tiem 10-12 gadiem.
Atbalstiet bērnus (arī finansiāli!), vienalga kādas studiju programmas izvēlas. Daudziem ir ne tikai viena, bet vairākas augstākās izglītības.
Pārsvarā jaunība ir tam, lai studētu, nevis ar steigu ieraktos tikai pelnošajos darbos - tam būs visa dzīve. Un tur lielu lomu spēlēs viss tas, ko vecāki būs savos bērnos ieguldījuši - arī, tai skaitā, pamudinājuši studēt, ja kāds jaunietis vēl šaubās.
Viss noder, un ekonomika netraucēs.

av2    5 Bez taas augstaakaas zigliitiibas...arii taa mazaa banka nennems nemz darbaa. Bet, kaa jau jebkuraa darbaa, jaasaak buus no apakssas ,karjeras kaapnees . Nekaadi "man palozzeno" , jo ir diploms ...ssodien nedarbijas.

anis    1 Eksaktās disciplīnas tas ir labi,bet mūsdienās zinātnieks bez PR ,marketinga,ekonomista iemaņām aizies postā lepnā vientulībā, savā laboratorijā. Manuprāt,ekonomists ir kā ārsts-būtu jāsaprot,kā funkcionē organisms,ne tikai apskatāmais orgāns. Naudas/preču/pakalpojumu mijiedarbība jau ir kā valsts asinsrite-nevar normāli funkcionēt,ja kur ir trombs. Ne visiem to izprast ir dots.

Amadejs    1 No par šo jautājumu varu teikt ka Ekonomikai jābūt ekonomiskai!

rokons    3 Divas meitas ir ieguvušas šādu izglītību, tiesa, ne švakā augstskolā. Eiropas izglītību arī vienā dienā neieguva. Viss nāk ar laiku, neatlaidību un zināšanu papildināšanu.

Strādā labos uzņēmumos, par atalgojumu nevar sūdzēties.
Bet katram pašam jāgrib, jāvar un jācenšas būt vienam no labākajiem. Un vecākiem jāatbalsta cik tas iespējams

runcizs    3 Biju es kādreiz ekonomists... Tagad projektēju un izbūvēju elektroinstalācijas, labi, ka savulaik kaut ko ar rokām arī iemācījos darīt, ne tikai klavieri klabināt. Mācīties par ekonomistu jau var, bet, ņemot vērā vispasaules ekonomisko krīzi, pieļauju, ka pieprasījums pēc ofisa krēslā pirdējiem strauji samazināsies. Var jau paveikties, bet paralēli ekonomikas studijām ieteicams kaut ko praktisku un dzīvē noderīgu arī apgūt.

ausha    4 Ja mācās ekonomiku, tas nenozīmē, ka būs uzreiz ekonomists. Var iznākt arī grāmatvedis, uzņēmuma vadītājs, auditors, personāla speciālists vai arī vispār savu biznesu var uzsākt, t.i. zem ekonomikas daudz kas iet apakšā un izvēle, kur pēcāk strādāt, ir salīdzinoši liela - jāatrod tik sev piemērotākais virziens.

aija_69      Pēc manu bērnu studiju pieredzes svarīgāk par konkrēto jomu, kuru mācīties, ir augstskolas vispārējais līmenis un paša studenta spēja atšķirt graudus no pelavām. Studiju laiks ir labs brīdis dibināt kontaktus, iesaistīties pieaugušo biznesa dzīvē, gūt darba pieredzi, atrast savus dzīves ideālus un satikt vajadzīgos cilvēkus.

Manuprāt, jaunībā ir svarīgi iemācīties un praksē izmēģināt dzīves un pasaules uzbūves vispārīgos principus. Ir brīnišķīgi, ka tētim rūp meitas izglītība un nākotne, taču būšu skarbi tieša - plusu un mīnusu skala tēmas pieteikumā atgādina tos laikus, kad augstskolās mēs vēl mācījāmies zinātnisko komunismu.

Esmu patiesi gandarīta par savu bērnu (27; 30) profesionālajiem panākumiem, taču
(c) nekādi "man palozzeno", jo ir diploms ..ssodien nedarbijas.
Protams, diploma neesamība automātiski samazina darba izvēles klāstu (it sevišķi valsts sektorā).

P.S. No Latvijas Universitātes ekonomikas budžeta grupas 2011.g. pēc pirmā semestra dēls izstājās, jo studiju norise viņu neapmierināja. Bakalauru ieguva RTU Rīgas Biznesa skolā maksas grupā (budžeta tur nebija).

BalticAgent    4 Daži te beiguši 3 augtākās, bet vārdu absolūti raksta - absalūti... Moins.
Ne jau formālā/akadēmiskā izglītība nozīmē to, cik liela būs alga vai ko dzīvē darīsi. Bieži vien tas nesekmīgais ar 8 klašu izglītību, algo teicamniekus ar doktora grādu.
Zināt ekonomiku ir labi. Jebkuras zināšanas ir labas. NEDRĪKST mācīties dēļ algas. Tie parasti ienīst savu darbu un strādā no līdz, bez entuziasma un pret kapeikām. Dari dzīvē to kas patīk un nauda būs pievienotā vērtība. Tiklīdz nauda ir pašmērķis, tas ir ceļš uz palēko aitu baru.

veeja_roze      Ja darbs ar cipariem un 8 stundas pie datora nebiedē, tad lai tik studē. Nekas nav akmenī iekalts, var arī vēlāk ko pamainīt. Galvenais lai pēc videnes nesāk strādāt, tad atsākt mācīties ir grūti.

dabasmiilis    2 Liela daļa ,lai arī par ko mācītos , neprot iegūtās prasmes , zināšanas un pieredzi likt lietā - nepietiek ar teorijas iekalšanu galvā(jāprot arī pašam domāt ,plānot, pielāgoties apstākļiem un situācijām) un tagad cerēt ,ka nauda ripos pati par sevi.

Zinu daudz cilvēkus(kādus 60 gabalus) ,kas mācījās par grāmatvežiem , bet realitātē neviens no viņiem par grāmatvedi tagad nestrādā , ir vēl ļaunāk - lielai daļai no tiem n-tie parādi ,kredīti ,knapi galus velk kopā , notriec nopelnīto - nekāda mērķa , nekādas plānošanas un domāšanas. Vien vārd sakot rīkoties nespējīga patērētāju sabiedrības puse.

Vendija  1   Ekonomika piemērota tiem, kam loģika stiprā puse.

Johan19084dre    1 Es neesmu eksperts gluži šajā jomā un nekādā jomā neesmu eskperts atklātī sakot. Mnaas viedoklis: Sākšu ar atkāpi. Pašreizēja situācija kāda ir pašlaik ir savāda situācija no vienas puses šķeit ka drīzāk nekas nemanīsies pasaule nepārvērtīsies vairāk par tādu kā tālsaistes kontaktēšanos, kur izšķiroša nozīme vairāk kļūs IT tehnoloģijām un tam kādus app lieto un nelieto utt. Tagad jau kori sak tikties tiešsaistē ar speciālu komunikācijas programmu palīdzību taisa mēģus un montētos video kur pēc tam ieraksta dziesmas- video. Tāpat taisa grupas tālsaistes mēginājumus un ieraksta tālsaistes video pēc tam. Un tā tālāk. Škiet parādās strauji uzreiz jau attālinātie darbi. Tāču secinājums. Tomēr cilvēks pats nevienmēr spēj "iebraukt" visā tajā ko piedāvā inteneta radītās tiredzniecības platformas un tīkla marketingi. Ja negribi savu laiku sēdēt visu laiku pie neta. Acis sarkanas un tā tālāk. Un nav "motivācija" un nav sapratne ta teikt kā būt "web commercy" stilā iegājis tad vairāk vai mazāk attālinātais darbs ekonomikas jomā tomēr nav tas, ko īsti der darīt.
Tālāk pēc pašas izvēles... Mani komentāri te būs nevietā.. Visdrīzāk ar labu matemātiku un vēlmi un intresti tajā un skaitļos nav ko darīt ekonomikā. Ja nepatīk skaitļi un intrese par to kā strādā biržas un notiek makro mikroekonomikas darbības pasaulē un kā tāds būvētas un nav vēlme iedziļināties par tagadējām tendencēm un "krīzes" draudiem uin nedraudiem. Vāŗdu sakot ja nav dziļa un liela intrese par pasaules ekeonomikas attīstību un tendencēm utt. tad tur nav ko darīt.

Semija      Ekonomista profesija ir viena no tām profesijām, kuru varēs aizstāt ar māklīgo intelektu un blockchain tehnoloģijām. Jau šodien ekonomistam nav darba profesijā, kuru apguvis. Viss, kas saistīts ar uzskaiti, analīzi, sistematizēšanu, tiks aizstāts. Patīk vai ne, būs jāpieņem... Ja noteicošais ir labi pelnīt, tad ekonomista izglītība nav nepieciešama.

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu