Vai Latvijai nepieciešams ievestais darbaspēks?

Diskusija šodien tvnetā - http://www.tvnet.lv/zinas/viedokli/639408-vai_latvijai_javer_plasakas_durvis_letajam_darbaspekam
Jūsu pieredze, viedokļi?

hewy (2016-12-16 22:59)      Ja par ogu lasītājiem, Limonij,brīnies. Pieņemu, ka nozare līdzvērtīga dārzeņaudzēšanai. Pazīstams dārzeņu audzētājs pagājušajā vasarā zondēja iespēju likumīgi uzaicināt ukraiņus. Gatavs maksāt 818 eur ar visiem nodokļiem + ar uzaicināšanu saistītos izdevumus. Izrādās par 818 nav vietējo cilvēku. Un nav tādēļ, ka tas ir sezonas darbs, un nav nemaz tik daudz cilvēku, kas tieši vasarā būtu gatavi mesties vagās. (personīgas pārdomas - ja es būtu skolotāja ar traki mazu algu, tad mierīgi vienu mēnesi pastrādātu vācot kabačus vai sīpolus. esmu tā darījusi, tikai man atvaļinājums daudz īsāks, bet tas nu tā, nedaudz novirzoties no tēmas). Bet izšķirošais apstāklis - nekad nevar zināt, kad kuram kas būs jāsvin, un cik ilgi tas turpināsies, jo par darbu dārgais darbinieks atcerēsies, kad būs beidzies pēdējais cents. Ja bērnam izlaidums bērnudārzā, tas svinības ilgst 2 nedēļas. Ja darbiniekam ilgi skaidro, kurā mucā ir mēslojums nupat izstādītajiem kāpostiem par 2000 eur, kurā Raundaps, tad finālā kāposti tiek nomigloti ar raundapu.... u.t.t.t.t.

gertrude (2016-12-16 23:07)    1 tur jau ir tas joks, ka laukos dabūt cilvēkus, kuri grib strādāt ir problēma, jo darbs tiešām ir tikai sezonā. daudzi lielie zemnieki visas smadzenes ir izmežģījuši, domājot, kā lai cilvēkiem nodrošina darbu ziemā, lai tie kuri grib stādāt, neaizmūk uz ārzemēm.

Paula6 (2016-12-16 23:12)    7 Latvijā darbaspēks ir vajadzīgs mazāk apmaksātos darbos, kas vietējiem iedzīvotājiem nav izdevīgi mazās algas dēļ. Bet ievest viesstrādniekus ir ļoti dārgi, tas prasa milzums laika un dokumentu (pat izziņas par viesstrādnieka psihisko stāvokli un sodāmību, diezgan palielu samaksu par ievešanu, darba prasmju uzskaitijumu u.c.), darba devējam ir jādod galvojums, jāsniedz vēl citi dati, kuri ir paredzēti pēc MK noteikumiem. Tai pašā laikā cilvēki no Latvijas turpina izbraukt un nekas no valdības puses netiek darīts lai viņus paturētu šeit.
Galvenā problēma valstij ir nevēlēšanās veikt nopietnas, stabilas un stratēģiskas reformas nodokļu politikā un valsts attīstībā..strādā tuvredzīgi, gaida kad kāds pateiks priekšā kas ir jādara, tad sāk kaut ko domāt...Būtībā nav jāieved darbaspēks, bet jāsakārto dzīve valstī, kur patiesībā nav saimnieka, tik pagaidu darboņi...jāliek pie darba "stipendiātu" masa, kura strādāt nevēlas, tik saņem pabalstu..padomiskā domāšana vēl ir stipra.
Piekrītu sailingam...

falko_1967 (2016-12-16 23:23)    1 LV truukst tikai maksaataaji.
lai shitie p....meni pameegina darboties ar spanijas vai Uk darbaspeeku .otraa dienaa apseediisies.
ne par velti,vadiiba ir noveerteeta ar zemaako atziimi ES.un reaali atrodas zem DAR , Marokas vai Namibijas liimena.
no LV darbaspeeku ieguvushie smaida un pelna 50e stundaa uz katru degunu......arii vistrulaako. vajag tikai pareizo pieeju atrast. ar vienu rievu galvaa neko nevar sariikot.
elementaaru vienas darbavietas apriikoshanu neprot saprast, pat tad ja shveicieshu inzhinieris staav klaat un dirigee!!!!!!!!!

AivarsN (2016-12-16 23:47)    7 Kurā novadā laukos 818€ maksā? Bauskas novadā,pat Iecavas pusē,vairāk par 10-15€ dienā nevienam nemaksā,ja vien viņš nav veiklāks par cirkus žonglieri ogu lasīšanā. Skolēni vasarā par tādu naudu rindā stāv uz darba vietām. Neviens ievestais strādnieks ar viņiem veiklībā un darba disciplīnā nevar sacensties. Darba devējiem tos pašus nabaga grašus žēl maksāt,tāpēc fantazē par nēģeriem.

hewy (2016-12-17 00:00)  1   AivarN, stāsts ir no Iecavas. Un arī NVA mājaslapā attiecīgas vakances vasarā bija visiem apskatāmas.

Vaukskis (2016-12-17 05:46)  1   Nepieciesams nedaudz ievesta kvalficeta darbaspeka, bet ne- un mazkvalificeta pietiekosi, jo bezdarbnieku ir gana daudz.

derevnja10 (2016-12-17 08:13)    6 LV trūkst darba spēka. Nesmīdiniet tautu un nolaidieties uz zemes. Tiem, kas negrib izmantot modernas tehnoloģijas, bet darīt visu ar rokām, pa lēto, ir jāizput. Lai kaut ko pelnītu, tur ir jāiegulda.
P.S. Mēs paši esam trešās pasaules valsts statusā.

inaralaima (2016-12-17 09:35)    2 Latgalei noteikti nevajag,pie tā drausmīgā bezdarba.Ārsti ir vajadzīgi,bet Rīgā ir pilnas kojas ar topošiem indiešu dakterīšiem,kuri būtu laimīgi šeit palikt,tā,ka klāt neko nevajag vest.

newgame (2016-12-17 10:31)    1 Tads darba speks no piem. Tadzikistanas par nopelnito seit vasara var visu ziemu uzturet savu gimeni dzimtaja kislaka, bet vai latvietis to spes ar Eiropas cenam?

Edgars37 (2016-12-17 12:59)    2 Kad LV netto minimala bus ap 1100 eur par tiru menesa slodzi un truks darbinieku, tad ari par ievesto darbaspeku vares runat, kamer ta nav, tie, kuriem darbinieku it ka trukst, pasiniciativas karta un maksajot pamatigas summas valstij, var tos ievest kaut no Marsa.

kvarts (2016-12-17 13:24)  3 1 Latvijā šodien notiek tas , kas Vācijā bija 70-80 gados, kad neviens vācietis negribēja darīt parastos darbus. šodien pa lielam latvieši grib tikai saņemt algu, nevis nopelnīt algu. Tāpāt nevar gribēt saņemt lētus pakalpojumus un prasīt lai šo pakalpojumu sniedzēji saņemtu lielu naudu...vai ari par zemu lietderības koeficentu prasīt vācijas algas... cilvēki aizbrauc uz angliju un nepacēluši galvu 12 stundas dienā sūdus ar abām rokām mēž, bet Latvijā tam pašam cilvēkam prasības darbā bija gandrīz ka Saeimas deputātam, tas man pienākas , to man iedod, bet atdeves pa lielam nekādas.....

NL_O (2016-12-17 13:32)  1   Pieprasījums nosaka piedāvājumu, piem., vai kādam nepieciešamas vieglas uzvedības sievietes!? Ja nē - nodarbe jau sen būtu izmirusi; bet joprojām dzīvo un plaukst (mūžīgi mūžos - āmen...). Tā pati loģika arī šajā gadījumā.

edding (2016-12-17 13:45)    3 ", turklāt jāmaksā vismaz vidējā alga valstī, kas šogad trešajā ceturksnī bija 847 eiro pirms nodokļu nomaksas"
Bet protams ka šo normu pārskatīs. /Cik dīvaini, ka ārzemniekam jāmaksā vidējā, bet vietējiem tikai minimālā. Citur ir otrādi/

fargo (2016-12-17 15:27)  1 2 problēma ir gan brīvā darbaspēka kustība ES, gan brīva preču un kapitāla kustība, bet lielā problēma ir globālisms. visu situāciju var iztēloties kā galaktiku ar lielu melno caurumu vidū. pamazām tas uzsūc visus resursus.

situācijā, kad valdībai ir patiesībā maz galveno ekonomisko sviru(nu jau pat nav savas valūtas) un tā ir kļuvusi par faktiski provinci, lielas ietekmes uz attīstību būt nevar.
galveās sviras kā valdība varētu ietekmēt darba tirgu, preču kustību, kapitāla kustību ir ārpus valsts kontroles.

"Vai Latvijai nepieciešams ievestais darbaspēks?"
nē! jo tā nav izeja. nedrīkst būt. ekvivalents jautājums būtu "vai uz paģirām ir jālāpas?" nu, ja mirst nost, tad 50g var. bet tas nav un nevar būt risinājums paģirām kā situācijai. tāpat ar darbaspēku.

joens (2016-12-17 15:55)    1 Var redzēt, ka tauta sanākusi papļāpāt, paši nekad nevienu cilvēku nav nodarbinājuši un pat netaisās to darīt.

Nepieciešams, nav nepieciešams ... pasaules prakse rāda, kā tā vienkārši notiek, tātad ir nepieciešams, jo arī LV ir pasaules daļa, pie tam civilizētās pasaules. Tai pašā R-Eiropā ir jau profesijas, kurās aborigēni gandrīz nestrādā, bet kādam to darbu ir jādara (un darba ir daudz). Sezonas darbs vispār ir atsevišķa tēma, ja maksimums strādnieku ir vajadzīgs 1-2 mēnešus gadā, tad nevieni vietējie šo nišu neaizpildīs (ēst gribas visu gadu). Normāliem cilvēkiem jau ir darbs, normāliem bezdarbniekiem tā ir līmeņa pazemināšana, atliek tikai "ne īsti normālie", bet tiem izdevīgāk sēdēt pat uz šeit gandrīz neesošajiem pabalstiem un arī citādāk ar darba disciplīnu nevar lepoties. Attiecīgi, darba devējam vieni izdevumi un zaudējumi tādu nodarbinot. Kamēr gastarbaiters ir atbraucis peļņā un strādās sezonā 15 h no vietas bez brīvdienām. Tādam var arī 800 maksāt. Vēl, sezonas laikā gastarbaiters var pārvietoties pa dažādām klimatiskajām zonām un tā pagarināt savu sezonu (gurķu vākšana LV vasaras vidū, apelsīni Spānijā kaut kur oktobrī utt.).

edding (2016-12-17 16:15)    2 "Tai pašā R-Eiropā ir jau profesijas, kurās aborigēni gandrīz nestrādā, bet kādam to darbu ir jādara (un darba ir daudz)."/c/
Tieši tā, bet ievestajiem nevajag maksāt 4 x vairāk nekā vietējiem. Lai pamēģina atrast melnstrādniekus, kuri strādās par 280:4, kā tas ir R-Eiropā, tad vietējie neiebildis, kā neiebilst tajās valstīs, jo paši nemūžam to nestrādās. Bet LV redziet bus jāmaksā ne mazāk par vidējo, tas ir pāri pa 800 eiro.

joens (2016-12-17 16:43)    1 Daudz strādāt absolūti nav sinonīms nodarboties ar kaut ko lietderīgu. Tāpēc darba daudzums slikti korelē ar pelnīšanu.

Darba ražīguma mērīšana ir propagandas instruments - veikala kasiere LV un DE dara vienu un to pašu un vienādā apjomā, tikai alga atšķiras kādas 4-5 reizes. Rezultātā sanāk, ka DE ir piecreiz lielāks darba ražīgums.

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu