ludzu palidziet ar VID nodokliem

Es vispār nesaprotu, kas man jādara, kur jāiet, kas jāraksta, cik jāmaksā nodokļos. Pirmo reizi dzīvē kas tāds atgadījies :(((
Pagājušā gada janvārī reģistrējos kā pašnodarbinātā un tagad cik saprotu man līdz aprīlim jāiesniedz kaut kādas atskaites, bet es nemāku viņas aizpildīt, es vispār nezinu kāda lapa man ja´dabū, kas tur jāraksta, kur jāiesniedz un kā un cik jāmaksā nodokļos? Man tikai ar kādu firmu līgums, ka par katru darbiņu viņi man pārskaita kontā konkrētu summu, bet es nekādā žurnālā nekur to visu nepiefiksēju, visi darbi notika tikai virtuāli. Ja vajag arhīvā varu atrast cik katrā mēnesī ienāca nauda.
Pa šo laiciņu no pagājušā gada janvāra līdz šim sapelnīti tikai 400 eur. Cik tad man būs jāmaksā nodokļos? 25% no summaS? Un kur man jāpārskaita nodokļi uz kādu VID kontu?
Man bail no sodiem, jo naudiņa grūti un lēni nāk, tāpēc lūdzu izskaidrot kas man jādara, es slikti saprotu tādas praktiskas lietas.

Soliandra (2014-03-02 23:43)      Ko Tu moki sevi...sameklē kādu grāmatvedi, ar tik mazu apgrozījumu, par mazu samaksu Tev visu sakārtos un pateiks....neko Tu neesi nokavejusi un ienākumi jāuzrāda, jo VID tāpat tos datus var salīdzināt...bet ja Tev nav izdevumi uz priekšu vajag apsvērt domu vai nevajag reģistrēties cita forma, bet tas vislabāk izrunājams ar konsultantiem .

Copmane (2014-03-03 00:18)      VID konsultanti tiešām labi un saprotoši, BET... Vajag sākotnēji sagatavoties. Saliec pati pa plauktiņiem, ko gribi pajautāt. Viņiem, tāpat kā JEBKURAM konsultantam (kā tālruņa konsultāciju centra, tā arī klientu apkalpošanas centru darbiniekiem) ir laika limits, ko var veltīt darbam ar vienu zvanītāju/apmeklētāju! Un tas ir aplami domāt, ka konsultantiem kādam jāpalīdz FIZISKI atskaites aizpildīt! Nē! Viņu funkcija ir iedot tev nepieciešamo informāciju, bet tālākais tomēr ir Tava ziņā! Cieni šo cilvēku jau tā ne vieglo darbu un neuzgrūd savu nespēju tikt galā ar pašas pienākumiem. Ja pati nevari un nesaproti - atrodi grāmatvedi, kas to izdarīs Tavā vietā. Viena Te jau pieteicās. Tātad - noformulē skaidri VID darbiniekam savus neskaidros jautājumus. Piedod, bet, ja Tu jautāsi tik stulbi un aprobežoti kā te savu "sāpi" formulēji, tad pieļauju, ka no kāda konsultanta, kuram būsi tāda jau n-tā neko nezinošā un nesaprotošā kliente tajā dienā, vari arī ne to gaidīto "uķji-puķji" attieksmi sagaidīt. Nu, nav viņu funkcija ar tādiem pašpasludinātajiem "mākslas dižgariem" auklēties ka maziem bērniem. Ja cilvēks ir pietiekoši pieaudzis, lai ar saimniecisko darbību nodarboties sadomātu, tad cik necik prātiņam un racionālajai domāšanai IR jābūt, nevis tikai jāvaid, ka neko nesaprotu un gribu, lai mana vieta visu kāds cits izdara un jāizpūš vēl no mušas zilonis... Kopumā konsultanti ir tiešām zinoši un atsaucīgi, bet arī pret neierobežotu stulbumu eņģeliska pacietība var nelīdzēt! Un tas, ka esi mākslinieciskas dabas cilvēks Tev nedod nekādas atlaides! Vēl jo vairāk - pati apzinies, ka neko no reālās dzīves nesajēdz, tāpēc savlaicīgi jādomā, kur un kā atrast cilvēku, kas saliks visu pa plauktiņiem un paskaidros. Kaut vai jāsāk ar to pašu VID! Un, piedod... Jau sen visi normāli domājoši cilvēki, kā sāk nodarboties ar saimniecisko darbību, uzreiz ar VID slēdz līgumu par EDS - kur nu vēl, ja pagājušajā gada uzsāki savu darbošanos!

StacyQ (2014-03-03 01:48)      Tiešām izklausās pēc pārspīlētas panikas, jo īpaši, ja to ceļ 28 gadus vecs cilvēks ar augstāko izglītību, pat tad ja mākslinieka daba. Šāda tipa panikas tekstus mīl rakstīt padsmitgadnieces un arī tikai lai izklaidētos.
Tik daudz smadzenēm vajadzētu ņemt pretī, ka jādodas uz VID, nevis....

kloss (2014-03-03 05:42)      Esi ieberzusies ne pa jokam... Es no pieredzes - arī gāju pie tiem konsultantiem ( tikai citā rajonā ) un darīju kā tie lika. Mēnesī ieņēmu ap 300 Ls no kuriem 100 godīgi aizgāja nodokļos ( programmēšana ) bet pēc gada man paprasīja kukuli un kad es nedevu ( jo pārliecināts ka viss godīgi un kārtībā ) tad mani "izdrāza" ar 3000 Ls sodu ! No tā laika nekādus papīrus vai bankas ... Tikai skaidrā un tikai uz rokas ...

VIZUAALAAmaaksla (2014-03-03 19:04)      ja mēnesī virs 200, tad tikai jāmaksā nodokli 25%, nekāds grāmatvedis nav vajadzīgs!

VIZUAALAAmaaksla (2014-03-03 19:06)      klosam jānokārto to jautaajumu- sūdzi tiesā! Kāpēc maksāt nepelnītu sodu?

joens (2014-03-03 20:53)      Psc, cik daudz uzbraucienu vienam cilvēkam.

Starp citu, normāls pašnodarbinātais šodien ir mikronodokļa maksātājs (vai tāda ir jautātāja, te nav atklāts), attiecīgi nekādu 25%, bet vien 9%. Normāls VID konsultants to mikro uzreiz piedāvā reģistrējoties par pašnodarbināto.

orfeja (2014-03-09 16:08)      Atrodi grāmatvedi, kas tev visu izskaidros un pateiks, ko vajag, kur vajag un kā ko labāk darīt:) Grāmatvežu arī ir daudz, bet ja vajag varu ieteikt, kas strādā ar I/K ... šeit tomēr arī ir specifika - kas par uzņēmumu... Vienreiz gada var samaksāt cilvēkam, bet pats guļ mierīgi.

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu