Paturpinot tēmu par darbu Norvēģijā

Paturpinot tēmu par darbu Norvēģijā - skatos te atkal vesles bars kaa p. fernfahrerir, draboss utt. ir stradaajusi Norvegijaa un baigi paticis, un nopelnijusi labi utt. Tad kaada ir motivacija braukt atpakal uz Latviju un mociities te pa nesalidzinaami mazakaam alidzinaam pie taas pasas dardzibas?? Un kas vispaar ir tie, kas veel pagaidaam palikusi un stradaa tepataas Latvijaa uz daudzreiz mazaaku samaksu kaa vini dabuutu citur Eiropaa? Luzeri, kas nav spejiigi sanemties, lai ielektu aukstaa udenii un saktu peldeet?

draboss (2012-09-19 20:58)      Es biju divas vasaras sezonas darbos, nebija plaana tur palikt pavisam. Neesmu jutis veelmi emigret, ja sagribeshu, tad to izdarishu. Tas, ka es uzrakstiju ka Norge ir forsha zeme, nenozime neko vairaak ka to, ka man tur patika, bet butu jasaprot ka patikt un veeleties dzivot ir divas dazhadas lietas. Neiespringsti, onkul!

jozolsen (2012-09-19 21:10)      Ekonomiskie bēgļi vienmēr ir bijuši un būs.Arī PSRSlaikos šeit sabrauca labākās dzīves meklējumos.Un jums viņi patīk?!!Tā ir visur ar imigrantiem.Varbūt tikai nākamā paaudze tiks uzņemta mazliet labāk.Tie kuri brauc piepelnīties un atgriežas ekonomiskajos nolūkos.pieredzes uzkrāšanā,tiem noņemu cepuri viņu priekšā,par uzdrīkstēšanos,varēšanu.Tātad viņi varēs arī Latvijā.

Edg (2012-09-19 21:39)      ==>breakdown neuztraucies, varu tev arī acīs pateikt. A kas attiecas uz manu Īrjas periodu, nu nelasīju es tur sēnes. Bet drīzāk to ko es tur ieguvu man palīdzēja iegūt Latvijā ļoti labu darbu zviedru kompānijā. Un nu man visa pasaule ir vaļā. Komandējumos esmu bijis dažādās pasaules vietās kuras tev sapņos diez vai rādīsies tuvākojos desmit gados :D Un šos manus ceļojumus apmaksā darbavieta :D:D:D Tā ka man ir ko novēlēt visiem citiem kas ir palikuši LV, pacīnaties par sevi un jums arī būs.
Vēl par tiem kas latvijā ir izlaisti ar pabalstiem un strādāt principā nevēlas, šī kategorija vispār ir norakstāma pēc būtības. Jo tie arī sastāda lielāko daļu lūzeru kas laimes lāci brauc svešumā meklēt. Un izrādās kak tur viņi ir pat spējīgi strādāt. Taču atbraukuši LV kaut vai atvaļinājumā visu ar točkas palīdzību iztecina aiz stūra. Tos tad labāk vispār norakstīt.
A tie kas grib strādāt, tie arī darbu vienmēr atradīs un nav jau visiem jābūt direktoriem. Kādam ir arī jābūt apakšniekam :)
Paldies Elsa - liela kustība pašlaik nav novērojama :D

fernfahrer (2012-09-19 21:59)      ja par mani, tad man ir uzdevuši jautājumu simtiem cilvēku, jau anicis skaidrot. Es pārvaldu lieliskā līmenī vācu valodu, kontaktējos pietiekoši labi angliski, bet dzīvot es tur negribu, patīk vienkārši visu ko darīt, visur kur pabūt. Tādā veidā esmu apceļojis daudzas valstis, iepazinis cilvēkus. Mana zeme ir Latvija un protams nav tā, ka tajā man nav darba, bija pirms Zviedrijas man ļoti labs darbs, labs atalgojums un brīnišķīgs saimnieks, bet radās jaunas idejas, jauni mērķi, tādējādi nedaudz pavilkšu uz galerām, lai tos īstenotu un atkal atgriezīšos LV. Rietumos dzīvo pamatā īstie veiksminieki vai jaunieši, kuriem viegli iedzīvoties un otra grupa, kuri LV neko nevar atrast pienācīgu savai profesijai-izglītībai...
Man interesē tikai braukšana peļņā, kādas jomas apgūšana un zemes iepazīšana. Dzīvot es gribu Latvijā. Tā kā vecais "Torpēda" , sen Tev bij laiks apgūt savu sapņu zemi Zviedriju! :))

skarbaiskungs (2012-09-19 22:31)      Edg, bet tomēr, ja tā doma pieleca tur, kāpēc tad citus sauc par lūzeriem un iesaki palikt tepat?

LaskovijMerzavec (2012-09-19 23:10)      Manupraat ljoti normaals process...
Neviens tachu neapsaukaa par luzeriem tos, kuri no Latgales brauc stradaat uz Rigu piemeram... Pie mums savukaart brauc un driz masveidaa brauks viesstradnieki no citaam valstiim, jo savukaart to ko vinji sheit nopelna, vinjiem skaitaas ljoti daudz...

Apbriinojami ir fakts, ka tas kas sheit ir straadajis un nekaadu darba razhiibu nav izcelies, tur rukaa, kaa zveers. Jabutu sheit taa stradajus, nebutu nemaz bijis jaabrauc projaam...

_Biezaa_vecmaamina (2012-09-19 23:17)      Edg - jaa, luuzeri ir tie, kas aizbrauc, jo mees tur, LV nevienam neesam vajadziigi. Cilveeki peec 40 gadiem un jaunieshi bez darba pieredzes. Un kaapeec man iireet dziivokli Riigaa, kur pamataa vieniigaa pilseeta, kuraa veel kaut kaadu darbu pa 250 Ls var atrast, ja varu to dariit piem, Kjelnee, kur tas pats 2istabu dziivoklis maksaa tos pashus 500 eur un pelniit sheit 1200 eur?

locco (2012-09-19 23:18)      breikdaun necepies.... pasaki to datumu te publiski... es piemēram arī domāju, ka lielākā daļa aizbraucēju uz Īriju ir lūzeri. ja tas uz Tevi neattiecas, tad elpo mierīgi. es arī esmu bijis tur, divus gadus nodzīvoju, pārsvarā bija kauns par mūsējiem

bitite27 (2012-09-19 23:40)      Visur ir labi,kur mūsu nav!

MrXm (2012-09-19 23:50)      Nav runa par Latviju. Zinu gan igaunjus, krievus un poljus... Visi kas pashi ir jeedziigi un dziivo jau vairakus gadus piemeram anglijaa. dzivo ljoti normaali. Un jaa Anglijaa beernu pabalsc ir lielaaks kaa viena pampeu paka. Kaa arii no vietas kur viss ir kaartiibaa un labi, NEVIENS prom nebrauc. Nav ko mucaa dziivot un par juutaam runaat. Kapitalisms ir skaudra realitaate un situacija LV ir attiistiibas vs konkurences sekas, nevis kaac tur dizhi ko nepareizi dara. Dzivojam vienreiz, katrs pac zin ko dara.

MrXm (2012-09-19 23:53)      No vietas kur viss ir labi NEVIENS prom nebrauc...

fargo (2012-09-20 00:20)      nevar būt un nekad nebūs visi ģenerāļi un virsnieki. utopija. būs jāņem migranti, migranti masveidā uzsēdīsies uz sociālā budžeta un viss sākas no gala. tauta ir kā ūdens starp diviem savstarpēji savienotiem traukiem - plūst uz turieni, kur var izplesties, līdz līmeņi izlīdzinās. un saukāt aizbraucējus par lūzeriem var tikai idioti. nekādi joki - idioti.
un strādnieki nerada valsts ekonomiskos apstākļus tiešā veidā(Polus), tos rada valsts pārvalde, nosakot ekonomiskos noteikumus. un situācija ir ļoti vienkārša - pirmās nepieciešamības preces maksā desmitiem reižu vairāk, ja salīdzina strādnieku ienākumus "tur" un te. tā arī ir pamatproblēma. lv un es līdervalstu eknomikas atšķiras tik krasi, ka nekāda konkurence vispār notikt nevar. attīstītākās valstis vnk izsūc mazākattīstīto valstu resursus, arī tīši gremdējot veselas šo valstu nozares.
ko darīt? a NEKO nevar darīt. es jau stāstīju par piemēru par savā starpā savienotiem traukiem un kamēr ūdens līmenis neizlīdzināsies, notiks plūsma. nekādi mākslīgi risinājumi te nelīdzes, valsts tikai izšķērdēs līdzekļus.

Polus (2012-09-20 08:00)      fargo,

jā, protams, ka nerada uzņēmējdarbības vidi kā tādu. Par to nav jautājumu. Stāsts ir par to zemo latiņu, pašapmierinātību ar status quo, kurā ir ieslīguši mūsu bāleliņi - sak´, priekš kam iesvīst, mācīties, apgūt ko jaunu, ja varu aizbraukt uz Norvēģiju, Īriju utml. un pelnīt ar to, kas dots no dzimšanas?

Sistēma rada vilinājumu - pilnībā piekrītu, arī nekādu īpašu high-tech investīciju no Rietumeiropas valstu puses pie mums nav. No otras puses, vai tad mums būtu pietiekami daudz ļautiņu, lai apkalpotu kaut vienu tādu rūpnīcu? Stipri šaubos, jo nav jau kvalifikācijas. Tāpat arī individuālā līmenī cilvēkiem pasākt kaut ko ir grūti, jo nav zināšanu. Un tieši tāpēc sākas plūšana pa traukiem, kas būtībā ir tikai komplicētāka procesa sekas.

jozolsen (2012-09-20 08:15)      Patiesībā latvieši ir baigie malači.Zviedrijā poļus ,leišus neciena,uz latviešiem skatās daudz labāk.Zviedram izbūvējām kruto dzīvokli,tagad grib lai zviedrijā viņam arī izbūvējam.Iepatikās ātrums,kvalitāte,risinājumi.Mēs esam daudz pārāki par grieķiem,itāliem,spāņiem,frančiem,kuri iemācījušies naudu saņemt nestrādājot (citāts no Naumovas intervijas).

Zeltiite (2012-09-20 08:21)      Es strādāju uzņēmumā, kas jau šad tad ieved kvalificētu darbaspēku no NVS valstīm, jo eksportē sarežģītu metālapstrādes produkciju un ievieš projektus ārpus LV. Latviešu mums tik pat kā nav, jo tiem nav atbilstošu kvalifikāciju ne vadītāju (tehniskā izglītība, svešvalodas), ne strādnieku līmeņos. Darbinieki, ja grib pelnīt vairāk, pastrādā uz līgumu pamata līdzīgos uzņēmumos Eiropā jau ar visu bonusu paketi un sociālajām garantijām. Kad grib būt te, atgriežas. Rezumē - ko var darīt, ka dzimtenē nav pietiekamā daudzumā nekvalificētu darba vietu, turklāt, ar vietējiem apstākļiem neadekvātām algām, visiem latviešiem, kas nespēj (vai, varbūt, tomēr negrib mācīties) darīt neko jēdzīgāku. Es personīgi visu LV neatkarības laiku esmu pavadījusi dažādās ārzemju kompānijās, kas no LV strādā Baltijas un Eiropas tirgos, strādājusi arī komandējumu režīmā un nesūdzos - pabūts pus Eiropā.

irgo (2012-09-20 08:43)      Un skaists ir Dieva likums , un gudrs kas to tur,
Kas savā zemē paliks , tas nezudīs nekur....
Jautājums tiem kas te apdir*š Latviju : Jums nav kauns pieiet pie Brīvības pieminekļa ???

MaryClaire (2012-09-20 09:03)      cilvēks dzīvo [un strādā] tur, kur viņš to spēj darīt. mans brālis strādā Norvēģijā - pelna ļoti labi, ko šeit ar daudz lielāku piepūli nenopelnīja. pateica, ka atgriezties nedomā, vismaz tuvāko 10 gadu laikā.
man laikam būtu daudz grūtāk aizbraukt, kaut ne reizi vien esmu par to domājusi. tomēr, kad palasīju, ka grāmatvedim piedāvā darbu par 300 neto latiem strādāt firmā, kas maksā MUN, un apkalpot 12 uzņēmumus, tad es saprotu, ka šeit [Latvijā] viss ir kaut kā ... teiksim tā - samocīts - nekā adekvāta.
vakar vakarā saņēmu sms no kāda pazīstama cilvēka, - 21.20 viņam beidzās darbalaiks [sākums 8.00], un strādā par minimālo darba algu [uz papīra]. ir jautājums - tas ir pareizi? tas ir adekvāti? tikai diemžēl ne visi spēj aizbraukt ... kaut arī ļoti gribētu. un nav godīgi viņus saukt par lūzeriem, jo ne visi spēj pamest savus bērnus uz pusgadu/gadu.

jozolsen (2012-09-20 09:16)      Izbraucēji ielīduši kredītos un bankas izdzen no Latvijas arā.Latvijā tik štruntīgi,ka mazumtirdzniecība atkal pakāpusies par 9,5 procentiem,salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu.Viss atkal iet uz augšu,bet tā kā bija nebūs.Būs savādāk,prātīgāk.

Deisa (2012-09-20 09:17)      Kā es māku, tā es maunu. Bez naudas iztikt nav neiespējami, bet ļoti grūti, neizdevīgi. Katram taču ir tiesības izvēlēties kā to naudiņu pelnīt atbilstoši savām spējām un vēlmēm. Tie, kas aizbrauc uz citām zemēm un tad stāsta, cik ir laimīgi, pa lielam vienkārši mēģina to paši sev iestāstīt, gana daudz tādu izceļotāju esmu sastapusi un aprunājusies starp četrām acīm - tad redz un dzird, kas tajā cilvēkā patiesībā notiek. Vide, kultūra, kur cilvēks ir uzaudzis ir ļoti būtiska, jo ar to viņš sevi identificē. Ja cilvis vēl ir gana apveltīts ar inteliģenci (nē, ne par izglītību runa), bet citā valodā tomēr nespēj tik brīvi izteikties kā dzimtajā, tad tas jau vien ir šķērslis citā zemē justies pilnvērtīgam. Strādājot cienījamus darbus, ne vergojot, jā, piekrītu, ka ir patīkamāk to darīt citās valstīs, kur darbs tiek adekvāti novērtēts naudas izteiksmē, bet kalpojot saimniecībās par grašiem viņu uztverē, grūti sevi identificēt ar attiecīgajā valstī cienījamu cilvēku. Paši mēs varam lielīties un lepoties, bet priekš vietējiem esam lētais darbaspēks un tikai.

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu