Pašnodarbinātā persona.

Ja darba devējs piedāvā reģistrēties kā pašnodarbinātai personai.Kādi ir plusi un mīnusi.Nodokļu vai kādā citā ziņā!?

rokons    1 Līguma izbeigšanai ir speciālas klauzulas jāiekļauj. Nevar tik vienkārši lauzt bez kompensācijas 2020-07-20 20:33

Geisha    1 Vairāk mīnusu nekā plusu. Pašnodarbināta biju 12 gadus. Stāžs neskaitās. Tagad nožēloju, ka netaisiju mirouzņēmumu, bet paliku ka pašnodarbinatā. 2020-07-20 21:00

rokons      Pag, ko ar stāžu var darīt? Kaut nekāda medusmaize pašnodarbinātais nav. MU sākumā bija labs, bet tad sabāza tur viskautko.
Amatnieki tagad visādi lāpās, kaut patiesībā divu, trīs vīru kopā varētu būt pietiekami labs uzņēmums, kur par grāmatvedību nav daudz galva jālauza, un gada atskaites arī nebija jāiesniedz.
2020-07-21 18:18

forsje      Pašnodarbinātā statuss: plusi un mīnusi

Plusi (+)
Iespēja legalizēt savus ieņēmumus no saimnieciskās darbības. Var apkalpot juridiskas personas, iespēja slēgt līgumu ar pasūtītāju, kas dod garantiju, ka saņems samaksu par preci vai padarīto.

Pašnodarbinātais var maksāt sociālo nodokli un pretendēt uz pensiju un pabalstiem (izņemot bezdarbnieka).

Lielākas iespējas iegūt kredītu bankā, jo ir oficiāli deklarēti, regulāri ienākumi, ko var apliecināt ar attiecīgu dokumentu no VID. Salīdzinoši nav sarežģīta grāmatvedība, kārtojama pēc vienkārša ieraksta (kases) principa.

Vienkāršs un lēts reģistrācijas process — nav dibināšanas līgums, statūti, notariāli apstiprināti paraksti, kā arī nav nepieciešams sākuma kapitāls vai pamatlīdzekļi kā reģistrējot kapitālsabiedrību.

Nav nepieciešams kases aparāts, pietiek ar VID reģistrētām kvītīm vai pārskaitījumu, kas pamatots ar rēķinu.

Sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas jāmaksā tikai par tiem mēnešiem, kuros peļņa sasniedz Ls 200. Ja gada ienākumu summa jau sasniegusi Ls 2400, turpmāk katru mēnesi līdz gada beigām jāmaksā vismaz minimālā iemaksu summa, kas 2011. g. ir Ls 63,04.

Mīnusi (-)
Nevar pretendēt uz paaugstinātu samaksu par darbu ārpus noteiktā darba laika un brīvdienās. Nepienākas apmaksāts ikgadējais atvaļinājums. Pašnodarbinātais pats sev ir darba devējs, nevis darba ņēmējs, līdz ar to bezdarbam pašnodarbinātais netiek apdrošināts.

Pašnodarbinātajam vienmēr jābūt gatavam ļoti uzmanīgi izvērtēt visas bīstamības, kas saistītas ar darbu veikšanu, un gatavam atteikties no darba, ja nav iespējams garantēt personīgo drošību. Pašam jāgādā par nepieciešamajiem aizsarglīdzekļiem, darba drošību, apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem.
2020-07-24 12:36

Muunlaita      Seit gan man liekas viss salidzinosi lidzvertigi, ja pieiet sim jautajumam no citas puses.

Teiksim uznemums saka,ka grib , lai esi pasnodarbinatais.
Svarigi saprast, cik tad uznemums vispar ir paredzejis tev maksat algu (kads ir vina budzets). No ta izejot var ari domat.
Ja saka, ka maksas 2000 eur, tad jasaprot, - ko tas 2000 nozime... vai ta summa bruto (pirms nodoklu nom.) / pec nodoklu nom. / vai kopejais budzets ko uznjemums izdomajis maksat par konkreto poziciju.
- Pienemsim, ka butu noslegts darba ligums, ar algum ~1400 eur uz rokas (neto), tas butu 2000 eur bruto (uz papira) , bet kopejas izmaksas menesi par darbinieku (algas) uznemamumam butu ~2480 eur.

Jo ja uznemums saka, ka velas maksat 1400 uz rokas, un vienkarsi ieskaitis konta ka par pakalpojumu, tad vairs ta nav lidzvertiga saruna un gluzi te nebus nekads 1400 uz rokas... Tad potenciali cilveks , kurs gribes stradat saks domat, kadus nodoklus un kada veida maksat (minimumu, ko valsts paredzejusi, vai ka..) .

Te tiesam tad vienkarsak meginat pieplusot visu, kas paredzets un tad jau ir vienalga - esi darbinieks vai ne, pats par sevi ari vari nomaksat pilnigi VISUS nodoklus un dzivot miera!:)

Bet orotams, uznemumi nebus ta ar mieru... jo ta nav vinu interese, ja vini velas samazinat izdevumus.
2020-08-27 23:56

Muunlaita      ´´Bet protams, uznemumi nebus ta ar mieru... jo ta nav vinu interese, ja vini velas samazinat izdevumus. ´´, - tas pie noteikuma, ka ja uznemums velas, lai cilveks strada pilnu slodzi. Un, ka sim cilvekam ir japaklaujas visiem darba deveja rikojumiem. 2020-08-27 23:59

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu