Vai tā ir LV norma - nemaksāt darbiniekiem algas?

Vai tās ir algas vai izdzīvošanas pabalsti, ko tagad maksā apmēram 40% LV strādājošo?(Min alga - 320 eiro mēnesī, vidējā alga esot ap 700 eiro mēnesī bruto)... Nodokļos atvelk apmēram trešdaļu. Veikalā nevienu neinteresē, cik saņemam bruto, tur prasa reālu naudu, tāpat par komunālajiem pakalpojumiem. Ko darīt, jūsuprāt, lai šajā jomā(valstī kopumā, es domāju) sāktos progress?
P.S. Pārprofilēties zemo algu cilpā esošajiem par zobārstiem, advokātiem, IT speciem vīzdegunīgā tonī lūdzu nepiedāvāt, jo sabiedrībai vienmēr būs vajadzīgi arī pārdevēji, sētnieki, medmāsas, skolotāji, bibliotekāri...utt. Nepiedāvāt arī pašai kļūt par bosu, jo kur jūs esat redzējuši sabiedrību, kas sastāv tikai no bosiem?:D

Barsiko (2014-04-28 00:36)      kas tad nu, tikko tak draudzigi blavat cik labi dzivot LV:)) un kadi citurndzivojoshie "nodeveji":))

VECA_PIEPE (2014-04-28 01:44)      A kāpēc maksāt vairāk, ja ir kas par tādu algu strādā? (c)


Par nožēlu gan,...bet tā nu viš i.

Kamēr būs aitas, būs arī cirpēji!

mieru_tikai_mieru (2014-04-28 07:02)      ja strādā pie privātā, kurš Tev par intensīvu darbu maksā tikai minimālo, tad - kāds tam sakars ar valsti kopumā? Privātais uzņēmējs jau arī grib vienīgi nopelnīt, vairāk par minimālo, tad arī atrod tādus, kas ir ar mieru par kapeikām strādāt. Tu aiziesi, paņems ķīniešus darbā. Jo nauda ir tas galvenais. Neatkarīgi no tā, par ko balsosi vēlēšanās. Bet, ja godīgi, retais nopelna tik daudz, cik saņem. Jāpiekrīt lubam - jauni cilvēki atnāk uz "darbu" un uzskata, ka par to vien viņam jau pienākas. Nepienākas.
bet, ja Tu esi speciālists savā jomā, tad - pameklē citu darba devēju. Kaut vai tāpēc, lai pašreizējais saprot, ka esi vērtīgs darbinieks, kuru žēl konkurentam atdot. Kas zin, no šīs sajūtas vien reizēm algas cipari pieaug divkārtīgi... /pp/

jozolsen (2014-04-28 08:22)      20 procentu no Latvijā srtādājošo strādā un ceļ labklājību ārzemēs..Arī Tava meita pelna pensiju,skolotāju algas citā zemē..Kā jau ekonomiskais bēglis,labas dzīves meklējumos..Visiem budžetniekiem algas pelna privātājās struktūrās strādājošie...Latviešu atmiņa ir īsa un tīk sūdzēties,nespriežot par mašīnām pie Maksimas...1991 gadā bija 11 procenti no vācijas IKP,2003. gadā 44 procenti,2012 gadā 62 procenti..Atbilstošas algas un dzīves līmenis,nopelnītajam šeit strādājot ar ES atbalstu..

_Biezaa_oome (2014-04-28 08:37)      A muuspusee truukst ljauzhu, kuri par 1000 eur vienkaarshus darbus straadaa.

skarbaiskungs (2014-04-28 09:09)      Nu ko var cepties. Kad pie mums sākās privātais bizness, peļņas % bija milzīKs. Un tā kā pie labas dzīves ātri pierod, tad nu to latiņu īpaši zemāk vairs nelaiž.

DAfrika (2014-04-28 09:38)      Varētu padomāt, ka citās valstīs nav kontingenta, kurš reāli saņem minimālo algu. Nu nebūs parastam pārdevējam vai fabrikas palīgstrādniekam alga ultra mega apmērā! Katram pēc nopelniem!

Simbioze69 (2014-04-28 09:58)      Padomā kāpēc sūda ķīnas somiņai lupatu veikalā (kur varētu strādāt par pārdevēju) ir 100, 200, 300% uzcenojums? Cik cilvēku dienā nopērk to somiņu? Tad padomā kāpēc DE UK vai FR tai pašai somiņai nav tik liels uzcenojums? Un tagad vnk padomā kā LV ar 1,8 Milj iedzīvotāju varētu dabūt lielas algas mazkvalificētos darbos?!

Lucy (2014-04-28 10:02)      Uz saimu,tik uz saimu,tur tak Vilks sūkstijās,ka ministriem mazas algas,ka redz viņš pat domājot,ka uz nākamo sasaukumu pat nebalotēsies.

Lucy (2014-04-28 10:08)      lubs es pat par 2000€ nestrādatu tavā lavočkā tur caurvējā un neticu,ka viņas nopelna 500€ būs jāpajautā paziņai Pļavnieku tirgū,cik viņa tur pelna?
cilāt tās kastes un vasarā tās žļurgainās zemenes un melot,ka tā ir no Kuldīgas ir vispār pazemojoši..

neratni_stasti (2014-04-28 10:27)      limonija (2014-04-28 10:19) jautājuma autora komentārs
Par lielajām algām nemaksā sociālos tieši tāpēc, lai kāds nevarētu sev nodrošināt valsts bagātākā pensionāra statusu. Par šo nebūtu jāsatraucās. Drīzāk būtu jāsatraucās, kāpēc nav, piemēram, progresīvais ienākuma nodoklis, taču nav tāpēc, ka mums pie varas ir labējās partijas. Progresīvais ienākuma nodoklis ir sociāldemokrātu jājamzirdziņš.

Ton_Etoile (2014-04-28 11:03)      Lai parādītos kāda tiešām kreisa partija, arī sabiedrībā daļai ir jābūt ar kreiso pārliecību, bet sabiedrība nezin kas tas ir un nemaz nevar zināt.

Polus (2014-04-28 11:27)      neratni_stasti,

"kāpēc nav progresīvais ienākumus nodoklis?"

Atbildēšu. Progresīvā nodokļa kā tāda ieviešanu Latvijā es atbalstītu, taču ne tādā situācijā, kādā esam pašlaik, tas ir, ar vismaz 1/3 ēnu ekonomikas. Jo tas nozīmē, ka tā saujiņa muļķīšu, kuri jau šobrīd nodokļos maksā salīdzinoši ļoti lielas summas, tiks žņaugti vēl vairāk, savukārt lielajai masai nemaksātāju radīsies motivācija nekad pat nesākt maksāt nodokļus. Šobrīd faktiski katrs trešais uz ielas sastaptais ir tāds, kura bērnu izglītību, medicīnas pakalpojumus, drošības pakalpojumus utt. finansē tie muļķīši, kuri maksā nodokļus. Palielināt šo slogu vēl vairāk ir pilnīgs neprāts.

No otras puses, es pilnībā izprotu daudzus uzņēmumus, kuri gluži vienkārši nevar samaksāt to nodokļu slogu, kurš ir uzlikts darba devējam. Tā ir sistēmiska problēma. Netrūkst arī, protams, mērķtiecīgu nemaksātāju. Piemēram, slavenais Rungainis TV ēterā tiešā tekstā pateica, ka nodokļus nemaksā, bet naudu no uzņēmuma izņem dividendēs. Vai man, progresīvi maksājot vairāk, būtu jāuztur tāda Rungaiņa un viņam līdzīgo veselības aprūpe? Paldies, nē.

DAfrika (2014-04-28 11:39)      Limonija, Tu kā maza meitenīte te tagad spriedelē - darba devēji neaudzina labus darbiniekus utt... a kā Tu zini, ka neaudzina? Cik izmaksā darba devējam darbinieka audzināšana, skološana, kursos sūtīšana un savādāka laika un resursu tērēšana, kamēr darbinieks beidzot ir labi apguvis darāmo darbu? Un cik lojāli ir darbinieki, kuri arī paliek pie darba devēja strādāt, nevis skrien meklēt ko citu, jo nu viņš taču tagad ir baigais spečuks šajā jomā?
Tavs aizrādījums man nekopmentēt ir nevietā, jo Tu redzi tikai savu pozīzciju, bet neesi sajutusies, kā ir būt otrā pusē, būt tam , kurš apmaksā gan nodokļus, gan apmācīšanas un "audzināšanas" izmaksas un tajā pat laikā vēl algu maksā darbiniekam, kurš tā pa īstam vēl neko neprot darīt!

neratni_stasti (2014-04-28 12:10)      DAfrika (2014-04-28 11:39) viedoklis

Esmu savā dzīvē sastapusi lērumu darba devēju [darbs man tāds], kuri ar putām uz lūpām apgalvo - lai es savus darbiniekus sūtītu mācīties?, ieguldītu viņos naudu?, jūs, ko, viņi uzreiz aizies pie konkurenta. Kā rezultātā Latvija visā Eiropas Savienībā ir vienā no pēdējā vietām arī darbinieku turpmākās apmācības ziņā (avots: salīdzinoši dati ES mērogā). Turklāt, atšķirībā no virknes Eiropas valstu, ja arī Latvijā darbinieki apmeklē kādus kursus, tad krietni biežām par savu vai NVA dotu naudu, nekā darba devēju naudu.

violinn (2014-04-28 12:40)      Ir dažādi darba devēji un dažādi darba ņēmēji. Bizness ir naudas pelnīšana, ne labdarība.
Mums mazs tirgus, orientēts uz knapināšanos, naudas aprite ir tāda, kāda tā ir. Un algas arī. Nav no kurienes tām celties.

limonija...par apmācību. Ne gluži ir tā, ka uzreiz skrien pie konkurentiem, jo tur augstāka alga. var arī aizskriet, bet pēc tam lūgties atpakaļ.:) ja kādu apmāci, ņemies un ieguldi, vienalga, var rēķināties, ka tas var būt arī kā zaudējums.

Līdzīgi jautājumi
Laba alga tirdzniecibas darbiniekam (25 atbildes)Alga + piemaksa (15 atbildes)Ka lugt algas palielinajumu? (10 atbildes)Vai ta ir pietiekosa alga Anglija (15 atbildes)
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu