Vai tā ir LV norma - nemaksāt darbiniekiem algas?

Vai tās ir algas vai izdzīvošanas pabalsti, ko tagad maksā apmēram 40% LV strādājošo?(Min alga - 320 eiro mēnesī, vidējā alga esot ap 700 eiro mēnesī bruto)... Nodokļos atvelk apmēram trešdaļu. Veikalā nevienu neinteresē, cik saņemam bruto, tur prasa reālu naudu, tāpat par komunālajiem pakalpojumiem. Ko darīt, jūsuprāt, lai šajā jomā(valstī kopumā, es domāju) sāktos progress?
P.S. Pārprofilēties zemo algu cilpā esošajiem par zobārstiem, advokātiem, IT speciem vīzdegunīgā tonī lūdzu nepiedāvāt, jo sabiedrībai vienmēr būs vajadzīgi arī pārdevēji, sētnieki, medmāsas, skolotāji, bibliotekāri...utt. Nepiedāvāt arī pašai kļūt par bosu, jo kur jūs esat redzējuši sabiedrību, kas sastāv tikai no bosiem?:D

men (2014-04-27 22:09)      Jā tavos gados vēl uzturet divus bērnus-nebrīnos,ka nevari iztikt ar 320 eirikiem... :))

Zeltiite (2014-04-27 22:10)      Mani tagadējā smagā darbā atrada kadru firma un uzaicināja uz interviju, jo esmu savas nozares profesionāle! NE RAUDU pa, KA SIEVIETES PIUEŅEMOT DARBĀ PĒC SEKSA

agraa (2014-04-27 22:22)      Dievs nolaidies no debesīm un runā ar fargas muti :))))

Ton_Etoile (2014-04-27 22:23)      Lai būtu progress, ir vajadzīgas pārmaiņas. Pie pārmaiņām var ķerties cilvēki, kas ir gatavi nostāties pret pieņemto kārtību (nedomāju to Valsts līmenī, bet iesākumā darba vietā, ģimenē) un to darīt vienoti, komandā. Bet mūsu mentalitāti ir veidojusi vēsture, ko izmainīt nevaram. Varam rādīt priekšzīmi bērniem, kas kaut kad nākotnē arī kaut ko mainīs (jo viņu vēsture būs mazliet citādāka)

Zeltiite (2014-04-27 22:25)      Manu meitu pieņēma par praktikanti tepat manā darbā - Rīgā un Latvijā (nākamo semesti gan mācīsies Nīderlandē)! Tā ka tarakāni mīt pašu galvāās!

neratni_stasti (2014-04-27 22:25)      limonija (2014-04-27 21:44) jautājuma autora komentārs
Nemāku teikt, cik daudz ir to koeficientu, bet saprotu, ka gana daudz, un to atcelšana varētu aizskart pašus grozītājus :) Vienkāršāk ir nepacelt minimālo algu, jo beigu galā - likums taču ļauj maksāt vairāk, bet ne mazāk. :)

jozolsen (2014-04-27 22:28)      Latvijā pārticis cilvēks skaitās ar 100 000 eirikiem brīvo līdzekļu kontā.Vecajā Eiropā ar 500 000 eirikiem kontā.. No raksta avīzē,Hansenes eksperti.Tāda starpība ir visā..

Tinte (2014-04-27 22:30)      Fargo un Edg pateica visu kā ir... Tēmu var slēgt.

lubs (2014-04-27 22:33)      Par algām......
Neaizskaršu budžetniekus,jo tiešām nezinu,cik šodien tie pelna.
Runajot par privātbiznesu,teikšu kā ir,labu spečuku,pat tādā vienkāršā jomā,kā tirdzniecība,praktiski nav.
Atnāk cilvēks uz darbu,stundas atsēž,iniciatīva-nulle,tak saņemt grib kā Vācijā.

Laurencs (2014-04-27 22:49)      Šī ir sirdij dārga tēma. Kāpēc, mīļie cilvēki, jūs balsojat par labējām partijām, bet gribat, lai tās īsteno kreisu politiku? Latvijā ir regresīva nodokļu sistēma, pie tam valsts vairāk uzrauga mazos nodokļu nemaksātājus, nekā lielos. Piem., kad Latgalē parādījās t.s. legālā kontrbanda (vietējo bezdarbieki nesa pāri robežai cukuru), tad valdība to aizlika cite nepilnos divos mēnešos. Kad zaķis nopirka autiņu bez PVN, tad šķiet, šīs nodokļu optimizācijas veids nav likvidēts vēl šobaltdien.

Kas jums visiem, latviešiem, tā ir par problēmu vai aizturi. Vai tad grūti ir nobalsto par Saskaņas Centru, lai beidzot Latvijā būtu sociāldemokrātu valdība. Protams, sākuma ies visādi, bet tā jau ir ar visām lietām.

Un pie visa vēl klāt jāmin ir milzīgāts tehnoloģiskās pārmaiņas, kas notiek pasaulē. No pēdējiem mēnešiem ir prātā palkuši divi The Economist pamatīgi raksti. Viens bija par to, ka industriālai revolūcijai ir vajadzīgi kādi 40-50 gadi, lai tā nobriestu un ieviestos ikdienas dzīvē un mainītu ekonomiku kopumā. Kā reizi datori, mākslīgais intelekts un roboti drīz svinēs šo 40-50 gadu jubileju. Un otrs raksts bija par robotiku, tur ir nenormāls progress un līdz 2020. gadam tas būtiski varētu mainīt ekonomiku. Varu citēt vēl un vēl gan zinātnieku, gan arī ļoti nopietnu konsultāciju firmu apgalvojumus ka tuvākos 5 (nu jau 4.5) gados būs būtiskas pārmaiņas.

Ja Latvija paligs pie zemo algu un primitīvā darbaspēka modeļa, tad man ir grūti iedomāties, kas šo valsti sagaida. Robotikas uzņēmumi jau tagad spēj saražot universālu robotu roku pāri par 20.000 USD gabalā. Tas nozīmē, ka gada laikā šādas investīcijas atpelnās jau tagad. Man jau liekas, ka tikai sociāldemokrātija ir ceļš uz nākotni. Lai ir progresīvākā nodokļu sistēma un lai bedzdarbnieki var mācīties. Protams, tiem, kas negrib ne strādā, ne mācīties, tiem arī sociāli taisnīgās sabiedrības nedrīkst būt vieta.

lubs (2014-04-27 22:50)      limonija-atļauj nepiekrist tev.
pat % nav motivācija.
darbinieki spēj,ja grib protams,pelnīt ļoti labi.
taču nelaime tā,ka čīkstēt patīk,taču strādāt-so-so......
neiet runa,ka visi tādi,taču daudzi.
nupat paņēmu darbā jaunu meiteni no Latgales,strādā,neslinko,pelna labi,pati apmierināta.
savukārt laidīšu vaļā pusmūža rīdzenieci.
netiek galā ar prasībām,vienkārši postpadomju domāšana un pieeja.

lacenss (2014-04-27 23:00)      Te raksta šādi un tādi bosi nemaksā algas,nezinu laikam neesmu pie tādiem trāpījis....par savu bosu nevaru nevienu sliktu vārdu teikt,gods kam gods no latiem pāreja uz eiro aprēķināja ka pēc kursa...ja kādreiz pusotru tūkstoti Ls saņēmu uz rokas,tad tagad pēc kursa saņemu naudiņu eiro...,bet cilvēkam jau vienmēr gribas labāk...arī pārdevējs,tirdzniecības menedžeris ....ja esi savā jomā profesionālis,tad arī aldziņa nav slikta+ vēl visādi darba bonusi...auto,telefons ut.t.

Laurencs (2014-04-27 23:02)      to lubs (2014-04-27 22:50) viedoklis

Protams, protams, tā ir.

Bet jautājums jau ietver sevī arī nodokļu sistēmas kritiku, valsts uzbūves kritiku. Piem., ASV ir pētījumi par to, ka ienākumi aizvien vairāk pārdalās tā, ka kapitāla īpašniekam paliek lielākā daļa, bet strādājošiem mazākā daļa. Arī Latvijā mēs redzam, ka ienākumi no kapitāla tiek aplikti ar 10-15% oodokli, bet ienākumi no darba - ar 24% nodoklis (nemaz neskaitot soc. nodokli, t.sk. tagad soc. nodoklis nav jāmaksā no lielajām algām, kā vecajos labajos treknajos gados).

Un vēl jau - ir primitīvi biznesi, kur pietiek ar roku veiklību vai platu smaidiņu. Un ir attīstīti biznesi, kur nepieciešamas investīcijas gan tehnoloģijās, gan cilvēkresursos. Lieki teikt, kuri biznesi dod lielākas algas, lielāku IKP un lielāku pienesumu nodokļiem. Un jo kāds bizness ienes vairāk nodokļus valstij, jo valsts var tālāk ieguldīt izglītībā, dziesmusvētkos, aizsardzībā, atbalstīs Ukrainu, Gruziju u.c. jaunās demokŗatijas, utt., utt. Bet ja bizness dod tikai minimālo algu, tad valstij būs grūtī to visu realizēt. Par to arī derētu padomāt.

Es saprotu, ka ir zināms pāŗejas periods vajadzīgs un cilvēkiem tajā ir jāspēj darīt arī to, kas nevienmēr patīk, kapitālam ir jāuzkrājas. Bet Latvijas gadījumā - pie pašreizejās labejās politikas tūrkst perspektīvas, ka kaut kas kādreiz varētu iet uz labo pusi.

bitite27 (2014-04-27 23:08)      Kamēr banānu mizu mazgātāji būs vairumā un nekas reāli netiks ražots-nekas nevar arī mainīties!!

AivarsN (2014-04-27 23:15)      Jā,tas ir savādi,ja valstī,kurā lielākā iedzīvotāju daļa ir trūcīgie,pie varas vienmēr nonāk labējās partijas.Laikam jau tām bagātāki sponsori un vecais trumpis,pensionāru biedēšana ar krievu lāci,joprojām darbojas sekmīgi.

hewy (2014-04-27 23:20)      krievu lācis = laimes lācis??????

miglainaa_plava (2014-04-27 23:49)      Atgādināšu, ka mums nav labējās un kreisās partijas. Mums ir latviskās un krieviskās. :) Nu NAV no kā izvēlēties. Tad arī visi sabalso par labējām. Arī Ušakova partija ir labējā. Atliek tikai Ždanoka&co, nu bet tas taču nav nopietni vispār. Gribētu ieraudzīt to sociāldemokrātisko programmu - nu kurai tad ir?

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu