Jūtams kolhozu trūkums šodien?

Kādreiz visi izgāja cauri lauku fiziskajiem darbiem,par mazu samaksu,kolhozos.Sākot ar pionieru nometnēm,viduskolnieki ražas novākšana,mācību iestāžu un studentu vienībās,kā arī pilsētā stādājošos rudenī sūtija uz mēnesi strādāt.Tie bērni,kuri dzīvoja lauko.stādāja kolhozā katru vasaru no 2 klases.Maksāja ļoti maz par padarīto,tik cik kolhozniekam.Un cilvēki iemācījās attieksmi pret fizisko darbu,kā darbu un nopelnītās naudas sūro vērtību laukos.Izejot šo darba skolu,cilvēki mainīja attieksmi.Sodien jūt darba kult´ūras trūkumu un neizpratni par saņemtās algas vērtību,sākot no skolniekiem.Un izaug paaudze,kura fiziski nekad nav strādājusi un nav pareizā attieksme pret darbu?

Ingaxx      Aha, laikam tāpēc Latgaliešiem fobija pret ārstnieciskajiem lauku darbiem ilgu gadu garumā un spītīgi visu aizaudzējuši ar krūmiem tagad. Atpūšās tagad no lauku darbiem, pār robežu spirtu vadājot :)

seaman    1 Lai kādi un cik smagi tie darbi nebija kolhozā,tomēr darbs un maize pietika visiem kolhozniekiem un arī bez pajumtes neviens nepalika.

kukazhinja11    1 Kolhozu laikos , redzi, izglītība un medicīna bija par brīvu

WYWH  1   Mana pieredze kā Diversijai. Studentu celtnieku vienības bija labu labais teambuilding, darbs un tusiņš vienlaikus. Tikai vislabākās atmiņas un arī draugi kopš tā laika. Bet tas bija tad un tagad ir citi laiki, citas problēmas (nav darba kolhozā priekš jebkura) un arī citas iespējas (bet robežas vaļā un var piedalīties dažādos starptautiskos projektos nometnēs). Nav jēgas dzīvot pagātne un sapņot par to, kas vairs nekad nebūs. Jāskatās un jāizmanto to, ko dod šodiena. Ka tik būtu vēlēšanās nedaudz iespringt nevis gaidīt visu uz pienestu uz paplātes :)

Horrors  1   kukazhinja11... aha... un darbs arī par brīvu :D

piparbecinja      Parama, un teu pašai kā šķiet? Ja ir iespēja bērnam pamācīt arī lauku darbus - tas ies tikai labumā. Krugozoram vismaz. Par šo tēmu palagu varu uzrakstīt, bet gatavu nelikšu priekšā.:P
A teu skauž, ka gudri runāju vai?:DD

hefny      privātā mājā darba vairāk kā vajag!
tāpēc jau lauķi-īpaši no Latgales-raujas uz pilsētu-rīgu-socmāju kominismu un va´dības sili!kā arī kontrvbandu no krievijas pieprasa-benžu,cigaretes,šņabi-kā jau visus šos gadus-zeme blakus,bet ni mežā ieiet sēnēs,ni ogās var-mirst badu un brauc uz Rīgu pēc tiesibām uz kontrbandu!

spriganaa  1   Pilnīgi noteikti ir jūtams kolhozu trūkums. Bērniem vasaras paiet bumbulējot un bezmērķīgi klīstot, laukos darbs nepietiek visiem pieaugušajiem, kur nu vēl bērniem. Ja ģimenei ir saimniecība, tad varbūt ko apjēdz par dzīvi, bet ja nav - iemācās, ka naudu var DABŪT pagastā - GMI u.c. pabalsti. Iznīkstot kolhoziem, iznīkusi arī rosība laukos, kopā būšana darbā un atpūtā.
Darbos gājām, strādājām, dauzījāmies, nopelnījām gan brīvpusdienas, gan kādu kapeiku, bērnības traumu neieguvu un sapratu, ka visu mūžu lauku brigādē strādāt negribētu.
Bet rinda pēc maizes kukuļa pie vietējās bodes stundas garumā nav salīdzināma ne ar kādu mūsdienu masu mēdiju. :)))
Nu nebija jau, nebija kolhozs tas labākais modelis, bet citu alternatīvu toreiz nebija....

Allegri      Nez, kā ar tiemkolhoziem, bet savu pienākumu bērnu iepazīstināšanā ar laukiem esmu izpildījusi - verdzība labības laukā šķinot kkādus lakstus par 3ls dienā. Forši! Ir stimuls mācīties, lai nekad dzīvē tur nebūtu jāatgriežas :)

vilks28      jozi ,nu priecājies vismaz večiem no Rīgas ir darbs. Jā žēl gan ,ka nav vairs kolhozu ,šitā padzert vairs nekur nevarēs. Un ja tas vēl bija zveinieku ,nu,tad vispār vāks!

Effy      komenteetaajiem ir pasliideejusi garaam galvenaa autora saape. ne jau tas, ka cilveki vairs nezin, kas ir fiziski smags darbs, uztrauc autoru. vinu tracina tas, ka cilveeki veelas sanemtnormaalu algu, pa kuru varetu dziivot normalu cilveka cieniigu dziivo :) vonam loti gribeetos maksaat algas kaa kolhozaa, taapeec ari viss shis gara darbs sacereets iz teemas - katram sava alga janopelna. ar vaardu alga domaajot minimalo valsts noteikto uz papiira.
peec pieredzes zinu, kaadi darba deveji taadus tekstus biida :) normaalie apzinas, ka arii tam darbiniekam par komunaalajiem jamaksa un eest arii gribaas. tas vien ko parada, ja pat Latgalee uz cien.autoru neviens straadaat negrib :)))
luuk par ko ir galvenaa saape, a juus te nostalgjaa sliikstat par padomijas laikem :)

Just_      Atkal liekulība? Savu skopumu gribi maskēt aiz cēliem vārdiem? Arī par fizisku darbu ir jāmaksā tā, lai cilvēkam būtu motivācija to darīt. Ja tu bērnam gribi maksāt 2 latus par 8 h darbu karstā saulē biešu laukā un tādā viedā iemācīt naudas vērtības apziņu un darba prieku, tad ravē pats, es, piemēram, savu bērnu pie tāda krakobora darbā nelaistu. Nezinu gan, kā kolhoza rudens darbi studiju laikā būtu mainījuši manu attieksmi pret šo darbu.

Horrors      Jā, jozītim tā sīkstuļa daba tā vien spiežas laukā katrā topikā... 8. marts viņam nav labs un strādāt neviens par grašiem negrib - sevišķi bērni :D

Lucy      Nez uz kuru kolhozu jozis taisās tos pilsētniekus sūtīt,ka nav ne kolhozu,ne tā darba viņiem pašiem.Beidz tak dzert:)))

Zeltiite      Bērnības trauma kolhozā (pēc Freida) - pēc kuras liekas, ka visvairāk pastrādājis tas, kas vislielāko un visdziļāko bedri izracis (kādam citam ;) . Citiem, tāpēc, arī obligāti jācieš. Es bērnībā izvēlējos arheoloģiskās ekspedīcijas, nevis kolhozus. Kompānija pulka atraktīvāka un radošāka, jo tur vasarās piepelnījās ne tikai arheologi, protams.

Vientulaisvilks      Ooo, un kādas pupainas dojarkas bija kolchozos!

symbio    1 Nezinu, kur jūs to visu ņemat! Es ar esu laukos kolhozā strādājis un arī Sovhozā.
Un man maksāja labi priekš tiem laikiem. Un par to ka neviens vietējais tur nestrādāja var rakstīt tāds kurš aizbrauc uz laukiem uz pāris dienām, lai varētu mājās aizvest kādu desas luņķi.
Kur es biju tur vienmēr bija jāstrādā kopā ar vietējo kolektīvu! Pa vakariem varēja iet zvejot. Bet ja pareizi atceros Piektdienu vakaros uz dančiem. Super bija, labākie laiki! No skolas biju Sovhozā Zasā. Tur ar mašīnu sienu vadājām. Tie kas strādāja kaltē nopelnīja vairāk! Neviens no darba nenomira, atšķirībā no mūslaiku ņeņņām.
Un vēl gadījas arī 79. un 80. gadā vasarā saldējumu tirgot Jūrmalā! Nopelnīt varēja labi!
Es toreiz savus pirmos firmas džinsus nopirku!
Tā ka nevajag pūst pīlītes.

drdudidl      "Un izaug paaudze,kura fiziski nekad nav strādājusi un nav pareizā attieksme pret darbu?" mh.. un pie taa ir vainiigs fakts, ka Latvijaa nav kolhozu! Hopless veciit, hopless!

fernfahrer      Tu aizmirsi, ka tajā laikā skolniekiem maksāja arī par darbu, tika dots autobuss ekskursijām, dažkārt brīvpusdienas un tas arī šodien nemaz nebūtu maz, pat šādos sakārtotos kapitālisma laikos :D
Kas attiecas uz kolhozu kā tādu, tad ne visus likvidēja un tur kur tos prasti neizprihvatizēja, tur saimnieko, atpērk zemi no privātiem un viss notiek. Arī Čehijā kolhozus nelikvidēja un veiksmīgi tie darbojas, līdz ar to, mazizglītotiem čehiem nav jāstrādā īrijas sēņu laukos, neredz čehus arī Vācijā un Zviedrijā.
2012-08-26

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu