prasība būt ar pieredzi

`Man liekas, ka jaunieši tiek diskriminēti attiecībā uz iespējām pieteikties darbā tajā specialitātē, kurā ir ieguvuši augstāko izglītību, jo visos darba sludinājumos prasa darba pieredzi. Kā var iegūt darba pieredzi, ja bez izglītības neņem darbā, jo nav ne izglītības, ne pieredzes, bet, kad iegūst izglītību neņem darbā, jo nav pieredzes. Kā tad var tikt pie pieredzes? Piemēram, ja mācās par juristu, nevar taču pieredzi iegūt citā jomā, jo tas tāpat neder, bet par juristu neņem , jo nav pieredzes. Būtībā, jau ikviens sāk bez pieredzes. Ja ir pazīšanās darbā paņems arī bez pieredzes! Ja pazīšanās nav,vai vienkārši gribi pats visu dzīvē sasniegt, tad kā pret sienu. Varbūt tomēr būtu jāmaina darba devēju attieksme pret jauniešiem un viņus nediskriminēt?

PAPA (2012-02-02 17:20)      .....tagad darba devēji skatās ko cilvēks prot darīt,nevis izglītības papīrs....firmā atnāca cilvēks ar divām augstākām izglītībām,bet kad vajadzēja sākt darīt darbus,tad nezināja ar ko iesākt....tā lūk!

riita_kafija (2012-02-02 17:27)    1 Es uzskatu, ka jau studiju laikā ir jāsāk paralēli veikt arī kādi "mazie" darbiņi studējamajā jomā. Tad arī izpratne par attiecīgajām studijām veidojas ātrāk, labāka un dziļāka. Un pēc studiju beigšanas nav tādas problēmas - diploms ir, bet pieredzes un fiškas trūkst. :P

7_jeeri (2012-02-02 18:37)      ej strādā bez maksas, iegūsti pieredzi, zināšanas un tad varēsi prasīt, lai kāds par to maksā!

kas tur sarežģīts?

mojito (2012-02-02 18:56)      Ja ir pazīšanās darbā paņems arī bez pieredzes! Ja pazīšanās nav,vai vienkārši gribi pats visu dzīvē sasniegt, tad kā pret sienu.

^^^^^^^^^^^

Hmm, bezmaz apgalvots,ka paziishanaas automaatiski noziimee,ka njems darbaa tikai tapeec,ka paziitams? Taads biznesmens aatri izputees,ja njems darbaa tikai uz taada pamatojuma. Neticu tam.
Bet vispaar sanaak tieshaam apburtais loks...darbaa nenjem,jo nav pierdzes,bet peiredzes nav,jo nenjem darbaa.

_CatNap (2012-02-02 19:11)      nepiekrītu.
var sākt 1. kursā strādāt juristu kantorī kaut par palīgu, kaut vai failot un kopēt dokumentus. tevi pamana, ja labi pildi savus mazos darbiņus, ja izrāda interesi, un tiklīdz ir kaut niecīga vakances iepsēja, bieži jau piedāvā šim cilvēkam darbiņu, nevis meklē no malas, un tā pamzām arī kāpt. absolūti neatbalstu, ka jaunieši tikai "teorētiski" nomācās 3-4 bakalaura gadus, bet grib uzreiz pēc tam jau strādāt profesionāļa darbu. tāds jaunieties - ar "putekļu slaucīšanu" sācis, bet centīgi nostrādājis jau 3 gadus 1 kantorī, vairs nebūt nav uztverams par zaļu un viņu kolēģi novērtē.

jodo (2012-02-02 19:22)    1 Klau, a kāds pieņemot darbā baigi pārbauda to, kas uzrakstīts CV? Tur tak var ierakstīt ko vien vēlies. Uzraksti, ka ir 5 gadu pieredze kaut kādā ar darba specifiku kantorī, kurš nobankrotējis un viss. Neviens gailis pakaļ nedziedās. ;)

Vita24 (2012-02-02 19:46)      Darba pieredzi var iegūt PRAKSĒ! Es kā darba devēja varu apgalvot, ka jaunieši grib naudas kalnus par to ko nemāk un pat necenšas.

neko (2012-02-02 21:02)      jodo: un jēga - ja pirmos pārbaides mēnešus izturēt nevarēs, jo nebūs zināšanu?

Ivans_neBargais (2012-02-02 21:10)      Gadījums iz dzīves - Darorfirma, paņēmām paziņs dēlu praksē. Reiz pa reizei viņam atnāca līdz vēl viens čalis, bet par kursu jaunāks. Viņš sāka nākt arvien biežāk, kamēr jau pastāvīgi tusēja mūsu kantorī. Praktikantam prakse beidzās, a tas čalis turpināja piestaigāt un visu ko palīdzēt, jau uz personīgās pazīšanas rēķina. Vēl pēc kādiem pāris mēnešiem mēs viņam paši piedāvajām, lai nāk pie mums strādāt.

Tā lūk ir ar to pieredzi, pazīšanos un diskrimināciju.

snamlet (2012-02-03 00:34)      Izglītība un pieredze...30:70%...ņems, neņems darbā, ar vai bez pieredzes bieži ir klišejas, jo viss, pilnīgi viss ir atkarīgs no paša. Pie manis praksē pastāvīgi nāca visu kursu studenti: vieniem vajadzēja tikai atzīmēt par kādu jautājumu ir runāts, cits sēdēja no rīta līdz vakaram palīdzēdams visos darbos un sēdēdams apspriedēs un "prāta vētrās", cits atnāca, paskatījās un aizgāja. Kuru no šiem 3 paņems darba devējs, pat nepabeidzot studijas? Atnāca viens jaunizcepts jurists (pa blatu), kurš pat elementārus jautājumus un lietas neprata sasaistīt un sakārtot, tāpēc bija jāsaka Paldies! Uz redzēšanos! Viss ir atkarīgs tikai no personīgās intereses, vēlēšanās, prasmes kā valsts iestādē, tā privātajā.

rrrrrr (2012-02-03 05:01)      Viss skaisti un jauki. Es jauns, gudrs un veiksmīgs.. la la la tralala Ej un dari!!

***

Ja vecāki materiāli atbalsta jauno censoni, tad nekāda vaina.. bet ja cilvēkam nav ko ēst un nav pat attiecīgs apģērbs darba intervijai... Cilvēki spriež pēc pirmā iespaida, kas bieži mēdz būt mānīgs. Neskati vīru pēc cepures.
Pasaule šobrīd iepinusies birokrātiskos džungļos un apburtajos lokos līdz neprātam. Arī veiksmīgie Dievam lec acīs ar saviem veiksmes stāstiem(neviens nenoliedz, ka ieguldīts liels darbs pirms tam). Redzēs kur dzīve mūs katru aizvedīs... katrs par sevi.. savā dzīvē paļaujos tikai uz sevi. viss. Lūdzu nolejiet mani ar samazgām

chirkainiite (2012-02-03 13:31)      es visus darbus esmu dabuujusi bez blata, jaa saakumaa bija ljoti gruuti, bet nu ja tagad atgrieztos LV, zinu darbu vareetu dabuut , jo man ir lieliska pierdze, peedeejais darba deveejs man pat uzrakstiija , Tu savaa amataa esi tik augstu latinju uzstaadiijusi , ka nevaram atrast tavaa vietaa kaadu ....bet tieshaam arii jaunieshu attieksme , ir briizham apbriinojuma , uz vienkaarshiem jautaajumiem atbildeet nevar arii ar diplomu kabataa un kad sarunas saakas par algu , vinjsh pasaka, nee man tak ir diploms kabataa , es pa 300 lv nestraadaashu , ko juus iedomaajaties ...

Turmas (2012-03-04 18:48)      "Zaļie gurķi" sasapņojušies.Padod kompi,padod biroju,padod ALGU.Pastrādājiet biku zemākos amatos,pierādiet sevi.Tad ari ko prasat.

Leonarda (2012-03-06 11:13)      Tā kā mans darbs saistīts arī ar personāla atlasi uzņēmumā, tad varu teikt, ka ne jau vienmēr tikai darba pieredze nosaka to, paņems tevi darba devējs vai ne. Šad tad konkursus vinnē arī jaunie bez pieredzes, ja vien prot atlases laikā parādīt sevi kā erudītu cilvēku. Viss atkarīgs no cilvēka paša nevis no viņa n-tajiem diplomiem un n-to gadu darba pieredzes. Un tāpat atkarīgs arī, uz kādu amatu ir šis konkurss. Te pareizi ir minēts, ka jāsāk ar zemāka līmeņa amatiem.

campanella (2012-04-30 18:01)      bieži vien jaunizceptie "speciālisti" bz darba pieredzes un ar diplomu kabatā sagaida vismaz 700 Ls algu uz rokas. dažās sfērās treknajos gados šī tendence bija īpaši izteikta.
jāsāk no lejas, ar vienkāršākiem darbiem, no asistenta pozīcijas - tur bieži vien neprasa iepriekšējo pieredzi. vispār šai diskusijā jau doti daudz labu padomu.

MrXm (2012-10-18 15:55)      Privaac bizness konkurences abstakljos ko grib to meklee. (PUNKC)

violeta (2012-10-26 17:06)      Sākt darbu par palīgu kādā jomā,kamēr izaugs lidz darbavietai paies gadi..viss notiek pakapeniski,par prezidentiem uzreiz ta neieceļ.Bet trakākais ir, ka ,vecuma diskriminācija,aciis nesaka,bet norāda ar mājieniem,tur vairs nekada pieredze nav svariga.

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu