Kā latviski būs rennet(angļu) - ekstrakts no teļu kunģiem?
Sakarā ar iepriekšējo tēmu par lauku biznesu un siera ražošanu - kā sauc ekstraktu, kuru iegūst no piena teļu kunģiem un kurš kalpo piena sarecināšanai siera ražošanā?joens (2013-11-17 13:48) Renīns
JurisK (2013-11-17 14:02) Cik vienkārši! paldies!
Bibine (2013-11-17 15:21) vispār kādreiz man mācīja, ka tas esot himozīns. Un tad vēl ejot garām - to visu var iegūt no kazlēniem, teliņiem, jēriem, kuri nav vecāki par 3 dienām, jo pēc 3 dienu vecumu paralēli izēdinot pienu viņi sāk meklēt sienu, bet iegūstot kvalitatīvo ekstraktu, tas ir būtiski! Nu i kas traucē pirkt jau gatavu - dabīgo himozīna ekstraktu?
JurisK (2013-11-17 17:10) Principā jau absolūti nekas. Tikai šitas, no lopu bērniņu kunģīšiem, esot tas labākais. Mākslīgi iegūtais, arī no augiem iegūtais līdzīgais neesot tas! Ekskluzīvam sieram ekskluzīvas izejvielas!:)
fifene (2013-11-17 17:57) Jā piena teļa nogalināšana izklausās briesmīgi,bet jau sen senos laikos tā tika darīts lai gardus sierus taisītu(atceros,kad vecvecmamma stāstīja par šādu versiju)...bet kad tas ir visekoloģiskākais materiāls nevis ķīmijas un mākslīgie mēsli,tad labāk kad vēl ir kāds dūšīgs saimnieks kas to var panākt ir tikai apsveicami...
neko (2013-11-17 19:46)
Vispār te ir "kļūda tulkojumā" - ja tā strikti tad "renīts" (rennet) nav gluži tas pats kas renīns(himozīns). Renīta pamat sastāvdaļa patiešam ir himozīns (tautas valodā renīns), šis ar ir enzīms, kas tehnoloģiski nepieciešams attiecīgo sieru ražošanas procesā. bet tas kā ieguves proces blakus produktus satur ar pepsīnu grupas enzīmus, lipaseīnus utt. kas lielā mērā nosaka gala produkta garšas īpašības.
Lūk atbilde uz jautājumu "kas traucē pirkt jau gatavu - dabīgo himozīna ekstraktu?" ; himozīns ir tikai pamatsastāvdaļa ar kur pilnīgi pietiks attiecīgajam tehnoloģiskajam procesam, bet nekādi nepietiks konkrētu garšas īpašību iegūšanai.
Nu tā salīdzinājumam varētu nosaukt jūras sāli; pamatmasu veido nātrija hlorīds un produkta iesālīšanas procesam ar to pilnīgi pietiek, bet ir garšas nianses ko nosaka piejaukumi. Un atgriežoties pie tēmas par tiem pašiem sieriem - Vidusjūras piekrastē ar Vidusjūras sāli gatavotais siers garšos savādāk, kā pie mums identiski gatavotais, bet ar "vietējo" sāli.
Bibine (2013-11-17 21:23)
es iesaku apmeklēt šo firmu un atrast piena pārstrādes tehnoloģi Indru, viņa par šiem jautājumiem ir Latvijas augstākās raudzes profs. Apgaismos par saistošo jautājumu, apstāstīs kā gatavo ekskluzīvus sierus + vēl varēs iegādāties ieraugus ( kaut arī internetā caur citām profesionālām mājas lapām tas sanāktu lētāk).
SIA "NEO"
Daugavgrīvas iela 45, Rīga,
JurisK (2013-11-18 08:46) Paldies, Bibine! Ja būšu pietiekami sagatavojies, tā arī darīšu!
bobcat (2016-07-22 23:01) ...stulbumam un naivumam- nav robežu...!