Vai Latvijā vēl pastāv ražošana?

Ir tāds iespaids ka Latvijas biznesa vide sastāv no dažāda līmeņa tirgotājiem un pakalpojumu sniedzējiem. Agrāk bija RAF VEF RRR Mašīnbūve Rīgas vagonu rūpnīca un vēl viskautkas cits. Vai tagad kautkas tiek ražots tādā līmenī, un vai tiek eksportēts?

Mavs      Nu daži jau ražo. Piemēram - es :D
Tiesa gan - salīdzinot ar padomjlaika monstriem, kur strādāja tūkstošiem cilvēku, šodien reti kurā ražojošā uzņēmumā ir vairāk par 100 darbiniekiem.
Un ļoti žēl, ka likvidēja visus tos lielos uzņēmumus. Jo tur bija tehnoloģijas, speciālisti, infrastruktūra. Ja kādam šķiet, ka šodien var atkal uzbūvēt 10.000 m2 cehu, sasēdināt tur 1000 cilvēkus - un būs jauns VEF, Alfa vai RRR - tad Figu ! Lai tas viss darbotos, ir nepieciešama vēl "aisberga neredzamā puse" - vispirms - profesionāli-tehniskā izglītība. Šodien Latvijā ir tūkstošiem juristiņu un ekonomistiņu, kuru kvalifikācija ir kā reiz atbilstoša tomātu lasīšanai Anglijā, bet nav inženieru, tehnologu. Visas "profenes" tagad māca juristus :D
Kļūdās tie, kas uzskata, ka visi šie monstri nebija vajadzīgi Latvijai. Pirmkārt - pasaule nebeidzas ar Eiropu un USA, ir vēl vairāki miljardi cilvēku, kas būtu laimīgi par RAF mikroautobusiem, RRR mūzikas centriem un Alfas mikroshēmām. Katrai precei ir savs tirgus.
Otkārt - izejvielu trūkums ? Japānai arī ir totāls izejvielu trūkums, tomēr ražošana ir superaugstā līmenī ! Galvenais jau ir - lai valstī tiktu radīta pievienotā vērtība, lai būtu pozitīva importa-eksporta bilance !
Un kas vainas būtu bijis ražot militāro produkciju ? Ar to var ļoti labi pelnīt, un pofig - vai to pārdod Krievijai, Somālijai vai Nikaragua ! Nauda nesmird !
Es varētu ātrumā uzskaitīt vismaz pāris desmitus šobrīd likvidētu uzņēmumu, kas varēja ražot konkurētspējīgu produkciju, bet tā visa diemžēl ir pagātne.
Kur tas viss palika ? Izlasiet John Perkins "Confessions of an Economic Hit Man" - tad arī sapratīsiet, kāpēc mēs šodien pērkam spāņu vilcienus, vācu autobusus un ķīniešu elektroniku !
Žēl, ka Latvijas ekonomika tā izvarota :(
Bet mums jau to rūpniecību (arī lauksaimniecību un zvejniecību) nevajag, mums ir Dziesmusvētki, maukas un daudz juristu ...

Mavs      Riekstkode - mūsu cilvēciņiem ir iezombēts, ka ražot - tas ir slikti, vajag dzīvot "kā Eiropā" un pirkt visu uz līzinga ! Pēdējos divdesmit gados ir izdarīts viss iespējamais, lai ražot Latvijā paliktu neizdevīgi. Mūsu valdība lepojas ar to, ka mēs kļūstam tikpat dārgi, kā Eiropas "vecās valstis", tikai neviens neaizdomājās, ka būtu jālepojas ar to, ka dzīvo lētā valstī, nevis dārgā. Jo dārga valsts - tas ir strupceļš.
Prieks par Baltkrieviju - viņi ir saglabājuši gan MAZ, gan BELAZ, gan Integral, gan vieglo rūpniecību, gan ķīmisko un daudz ko citu. Es domāju, ka tas noteikti ir tā vērts, salīdzinot ar kaut kādu mistisku "demokrātijas trūkumu" un citām "eiropejiskām vērtībām" (piemēram - transseksuāļiem uz Eirovīzijas skatuves un geju laulībām :D)
Viņu pensionāriem vismaz nav jāaizdomājās, ko šomēnes darīt - maksāt dzīvokļa rēķinus vai ēst ...

Turmas      Par ražošanas iznīcināšanu vislielākais paldies jāpasaka mākoņtēvam/riecienu andrim/.
Šeit atrodošies uzņēmumi, lielākā daļa, nepieder vietējiem. Tātad ieguvums no viņiem ir tuvu nullei.

MaryClaire      jau minēja, piebildīšu - lai būtu ļoti liela ražošana ir vajadzīga zinošu speciālistu kapacitāte. tādu LV ir tik, cik ir tagadējo ražošanas uzņēmumu. jaunieši nevēlas mācīties. tie, kas vēlas, jau sen ir prom un strādā ārzemēs. kurš tad ražos, ja jauniešiem prātā tikai BAMMMMMBOLEIIJOOOOO! piektdienaklāt, un tā katru dienu.

tā ka nevis kāds no malas ir vainīgais (jo kas kaut ko dara, tam ir), bet mēs paši. pat nespeciālistu trūkums ir nenormāls (es nerunāju par cilvēkiem bet tiem, kas grib un var strādāt), jo ... vienkāršāk ir būt par bezdarbnieku un pabalstus kļaņčīt! lūk, kas nogalina ražošanu. nevis -tēvi, -mātes un Dievs

melon      Ir diezgan daudz, nemaz ne tik niecīgu, individuālo ražotāju, kas nodarbina līdz pat 100 darbinieku. Man ļoti patīk žurnāls "IR". katrā žurnālā ir apraksts par kādu no viņiem, ņemot vērā, ka tas iznāk reizi nedēļā jau vairākus gadus, tad galīgi nevar teikt, ka šajā valstī nekas nenotiek, vienīgais, ka ikdienā viņi nemaz tā acīs "nelec" un lielākoties eksportējas. Pamanām mēs tikai tos dažus lielos, kas augstāk minēti.

men      Vinvārd sakot LV ir totals bardaks-labi,ka ir palikuši tik daudz darbinieku,kas vel uztur valsts parvaldi...!

Aigars53      Tä vietä, lai pärveidotu, razhoshanu täpat kä lauksaimnieciibu meerkjtieciigi izniicinäja peec Maskavä izsträdäta pläna tautas nodeveeji un izveidoja patreizeejo korupcijas rezhiimu.

Plaanpraatinjsh      Abonē "Dienas biznesu" tur daudz ko var noskaidrot,bet ne visu,jo uzņēmēji ziņas par sevi sniedz nelabprāt - konkurence. Padlaikos jau to vien rakstīja,cik,kur, kas izslaucis,pārsniedzis plānu u.t.t.

Mavs      Aigars53 - vot ne Maskava šoreiz vainīga.
Pašu bāleliņi iznīcināja. Pēc Rietumu scenārija.

symbio      JurisK ,
Cik padoju laikā pabraukāju, pirmais par ko interesējās ārvalstīs, Kafijas dzirnaviņas, Vef radio, radiola Rigonda un vēl šādas tādas lietas. Nevajag salīdzināt ar tagadni. Arī ārzemēs tajā laikā tik daudz priekšā nebija. Toreiz arī mūsu mopēdi bija cieņā un Rafiņš pārstāvēja olimpiādi.
Tagad protams ir "forši" ēdam mums atsviesto ķīmiju kas ES nevienam nav vajadzīga. Un kāpēc mums jāpērk tas pats cukurs no Dānijas, utt.tālāk. Nopirkti mēs esam.

v_s_o_p      Vai Latvijā vēl pastāv ražošana? foto Jāsaprot viena lieta..Mūsdienas produkciju piedāvājums(materiālā, dažkārt nemateriālā veidā) pārsniedz pieprasījumu 10, reizēm 20-kārt..(tikai 1 vienība no 10 saražotām “atrod” savu patērētāju. Skaitļi, pamatota statistika) Pretruna.. Pretruna saknē.. Kam ražot, kādēļ ražot? “Mistiskai noliktavai”? Ražošana kā process, kā nodarbinātība? Par niecīgu atalgojumu.. Gana! Iziets caur industriālajam laikmetam, postindustriuālajam(informatīvajam) laikmetam, pienāk citi laiki , ir jādomā par cilvēkiem labvēlīgu vidi, sakārtotu sētu un veselīgiem pēctečiem..IMHO

JurisK      Symbio - aarzemes es esmu redzeejis kopsh 1968. gada. Jaa, tai laikaa viss bija apm. vienaadi. Kaut kur peec 1975. gada PSRS apstaajaas, aarzemes, pat t.s. socbloka valstis, vismaz pateerinja prechu razhoshanaa, aizgaaja prom bez kaadaam ceriibaam panaakt vai liidzinaaties. Jaa, bija cehi, kur razhoja eksportam, ar milzu darba ieguldiijumu un mazu produktivitaati, valuuta bija nepiecieshama kaut vai tikai tam, lai pumpeetu naftu un gaazi, pat savu caurulju PSRS nebija.

v_s_o_p      Nu nevajag jūsmot par Baltkrievu ekonomiku.. BR valsts amatpersonas nezina ko iesākt ar saražotu mašīnbūves produkciju(smagā tehnika, elektrotransports, sadzīves tehnika), līdzīgi kā ar Liepājas Metalurgu, izdevumi (izejvielas un energoresursi) pārsniedz ieņēmumus.. LM ideāls piemērs kā notriekt 120 miļj latu valsts atbalstu nepilnu 4 gadu laikā..

DAfrika      Priekš kam jākonkurē ar Ķīnu? Ja viņiem ražot visu to figņu padodas labāk un lētāk, tad lai viņiem tiek tas prieks, mēs neko nemākam tā pa lielam pa lēto uzražot pašu vajadzībām.

walmets      Laulkalnē iespaidīga kokapstrādes ražotne bet ne mūsējā.
Visam ir elementārs izkaidrojums. Nodokļu politika un atlaides.

Drole      Dazhi te sasapnjojushies par gigantisku razhoshanu, bet gan jau ka pashi peerk kjiinieshu drazu pa leeto.

Baltkrievi pierazhojushi tik centiigi, ka noliktavas paarbaaztas:
http://www.camarade.biz/node/12006

risinaajums - piespiest civilistus izpirkt nelikviidus:
http://people.onliner.by/2014/02/21/zavod

bruunais      vsop(2014-05-24 10:52), labi teikts, precīzi un bez lirikas.

White`n`Naughty      ---->SED, jaunieši sapņo sēdēt savā kabinetā, ar manikīrēti pedīkīrētam ekstremitātēm bakstīt datorā bezjēdzīgas atskaites, dzīvot smalkā rajonā ar smalku auto un visjaunāko AIfounu, tusēties un ´´in general´´ uzvesties tā it kā jaunības bezrūpība nekad nebeigsies :).
Par ražošanu- daudzi te jau pareizi teica, Latvijā ir vesela čupa ar augsta līmeņa ražotājiem, kuru produkcija vietējā tirgū ne tikai ka neparādās, mēs pat tādas preču zīmes nepazīstam. Latvijas tirgus ir niecīgs ar ārkārtīgi zemu pirktspēju, tāpēc tā arī ir.
Un kvalificēto speciālistu, eksakto zinātņu studiju nepopularitāte, trūkums ir vienkārši graujošs.

Andzus9      Jā ražot tagad nav prestiži. Tagad ir prestiži sabiedriskās attiecības. Ja palasa internetā, žurnālā, kur kaut ko raksta par darbu, darba vidi un tml- tur nekad nerakstīs par ražojošu uzņēmumu- vienmēr būs bankas, kautkādi tirgotāji, utt. Jaunietim, kuram jāizvēlas profesija, protams rodas iespaids, ka tāda ražošana nemaz nepastāv. 2014-06-23

Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu