Kurš produkcijas tapšanas posms,izņemot gala rezultātu,LV maksā dārgāk nekā citas valstīs?

Kāpēc mums tā dīvaini sanāk.Apkure,elektrība,degviela maksā tikpat,cik ES valstīs,telpu noma lētāka,darbaspēkam maksā vismaz 5 reizes mazāk neka par to pašu darbu ārzemēs,nekur tālu nav jāved.Bet gala produkcija sanāk 2 x dārgāka.Ņemiet ko gribat,kaut vai tās pašas zemenes,tomāti,gurķi,mēbeles,zāles,veļa.

Iamso (2013-03-24 18:20)      seth13, un kurā vietā Jums šķiet, ka es runāju par Maximas un Lidl lielveikaliem? vai tad cita saražotā prece nav jāpārdod? nākošreiz iesaku uzmanīgāk lasīt komentārus un nesapīties savā meistarībā. mjā, un vēl apgalvot, ka Maxima Latvija apgrozījums - 442 miljoni latu (bez pievienotās vērtības nodokļa) ir tāds pats kā Aldi, Edekas vai Lidl Vācijā. :DDD ... ka tas neietkmē to, kādu uzcenojumu sava precei uzliek arī lielveikali, izrēķinot savas tiešās izmaksas (darbinieku atalgojums, transportēšana, uzglabāšana, utt. utmldz.) esat jau esat pilnvērtīgs oHo eksperts. gaidīsim arī Jūsu lekcijas un slēdzienus par kosmiskajām tehnoloģijām un zvaigžņu pirātu kuģiem. :)

kvarts (2013-03-24 18:58)      vēl ir tāds svarīgs rādītājs kā darba ražīgums, kas Latvijā škiet ir viens no zemākajiem ES.

ketija_20 (2013-03-24 19:19)      vienigais, ko patiesi nesaprotu, ka Anglija Latvija razots produkts var maksat mazak ka tas maksa Latvija??? Kaut vai parvadashana vien sadardzina preces cenu. Vacija pirku shprotes, zinu, ka maksaju tapat mazak ka maksaaju par taam Latvijaa.

mojito (2013-03-24 19:24)      teo-doora: tas ir taa,ka lai cilveeks LV sanjemtu 300 ls uz rokas, darbadeveejam vinhs izmaksaa turpat 600 ls. Vaacijaa, lai sanjemtu uz rokas 500 eur, darbadeveejam vinhs tik daargi neizmaksaatu. Tas banziicas nodoklis, cik saprotu ir briivpraatiigs...

Iamso: Taa nu gan nevar reekjinaat, cik ir visas kompaanijas apgroziijums. Preciizaak vareetu izreekjinaat cik ienes viens straadaajoshais veikalaa, vai arii-varbuut cik ir veikala ienakaumi uz 1m2 tirdznieciibas platiibu. Tad taa bilde buutu skaidraaka.

Edg (2013-03-24 19:41)      ===>kvarts ko tu saproti par darba ražīgumu vispār? To visur kladzina tādi paši muļķi kā tu bet neviens negrib pateikt patiesību.
Bet konkrēti patiesība ir skarba, ja skaita cik naglu sienā iedzen Jāzeps no latgolas stundas laikā salīdzinot ar zviedru Johansenu. Tad tici man Johansens ir lūzeris. Taču darba ražīgums Johansenam ir lielāks, jo viņam stundā samaksā 500 kronas. Nu kādi lati 35. Bet Jāzepam labi ja 2 lati. Bet nu rodas jautājums kā lai padarīto statistikā atspoguļo? Nu tā kā darbi ir dažādi tad tos pa tiešo salīdzināt nevar. Nu tad ari visu pārvērš naudā. Jo vairāk naudas apgrozīts jo sanāk lielāks darba ražīgums. Un nevienu neinteresē naglu skaits. Tas arī principā izskaidro mūsu zemo darba ražību jo algas nekādas bet darbā izdzen 10-12 stundas. Vajag sākt maksāt normālas algas un tad arī ar ražību būs OK. Viss pārējais ir tikai plika grāmatvedība un darba devēju nemākulība padarīto realizēt pienācīgā līmenī. Jo sanāk kad Jāzeps var dzīt naglas cik grib, bet ja boss nemācēs viņa darbu pārdot tad arī nebūs naudas ko maksāt algu Jāzepam.

kvarts (2013-03-24 20:04)      >Edg
pavisam vienkārši- Juhana padarītajam ir mazāka pievienotā vērtība.

Iamso2 (2013-03-24 20:08)      mojito, es gan neko neesmu rēķinājusi, bet Jūs gan noteikti tagad ņemiet rokā kalkulatoru, skaitīkļus, Excel un rūtiņu kladi un izrēķiniet, cik tad tur tas vidējais pārdevējs vai 1 veikala km2 Vācijā ienes naudas un cik Latvijā, lai tad mēs visi beidzot to zinātu un visiem būtu miers mājās 7dienas vakarā. :DDD

wolands (2013-03-24 21:03)      Nu, ja man būtu jāvērtē - izejvielas un resursi mums ir drusku dārgāki, samaksa par darbu (ar vienādu produktivitāti) drusku zemāka (es minētu - 1.5x, bet kādam gan jau ir arī skaitļi). Problēma ir darba organizācija un iekārtu amortizācija. Tiem pašiem zemniekiem traktori jāizpērk, visiem kooperatīviem iekārtas kredītā, nerunājot par rūpnīcu iekārtām, utt.
Darba ražīgums - struntīgs, daļēji slikto iekārtu dēl, daļēji darba organizācijas dēl, daļēji štruntīgu darbinieku dēļ. Plus vēl mazs tirgus.
Bet par to, ka viss mums dārgāks - tās ir pasakas ...

Zivucis (2013-03-24 21:33)      Nepiekrītu, ka šeit ražotās preces ir dārgākas.

Manā uzņēmumā preces cenu nosaka:
1) izejvielas
2) darba alga strādniekiem, kas to mantu izgatavo
3) nodokļi
+ 300 -400%

Tajos procentos ietilpst: darba alga ar visiem nodokļiem cilvēkiem, kas nav tieši iesaistīti ražošanā: pakotājiem, noliktavas darbiniekiem, transporta iecirkņa darbiniekiem, sagādniekiem, grāmatvežiem, pārdevējiem, tad elektroenrģija, kurināmais, gāze, ēku uzturēšanas izdevumi, NĪN, un vēl un vēl un vēl, respektīvi, lietas, kas nav saistītas ar ražošanu, bet valsts pieprasa, lai būtu, birža vēl, galu. Pašās beigās arī peļņa, jo neviens uzņēmums par pašizmaksu nestrādā. Tā arī salasās līdz pat 450%!

Šeit ražotā produkcija ir uz pusi dārgāka kā Ķīnā ražotā, bet jūtami lētāka kā Eiropā. Jāpiebilst, ka Ķīnieši izmanto štruntīgākas izejvielas, kas spēcīgi ietekmē preču kvalitāti.

Lielveikali uzliek uzcenojumu no 130 - 250%.

DAfrika (2013-03-24 22:03)      Visdārgākais posms ir ražošana, jo visus citur ES ražo uzreiz kvalitatīvu produkciju, bet pie mums ir palicis vecais niķis spiest uz kvantitāti un par kvalitāti pofig, kaut kā proņesjot... Un rezultātā 30% aiziet misenē, jo brāķis. Jau sen secināju, ka man vieglāk apmācīt zaļu neko nezinošu gurķi no o, kā lauzt veco kalumu un jēdzīgi panākt kvalitatīvu rezultātu. Tikai ar jaunajiem kadriem bēda - viņi staigā no viena uzņēmuma pie otra, kas arī sadārdzina procesu - apmācības nav lēts prieks!
Un tad vēl tā vietējās produkcijas audzēšana - pie mums taču to audzē´ļoti mazos apmēros, būtu vairāk saimniecību, izmaksas būtu zemākas, jo zemnieku kooperētos, lai izdevīgāk iepirkumu dabūtu - sēklas, barību lopiem un tehniku gan jau ka.
Bet mans piemērs bija par kūkām, to nišu es vislabāk pārzinu.

DAfrika (2013-03-24 22:10)      Erucanob, a tu labi zini, ka ārzemēs par mūsējiem ir labas atsauksmes? man kāds labs paziņa ko citu gan stāsta, normāli mokās ar mūsu džekiem, pie izdevības izmanto vietējo vāciešu pakalpojumus... To, ka mūsējie labi strādā ārzemēs - viņi paši un viņu radi to jau vien stāsta, kas nebūt nav tas objektīvākais. normāls kvalificēts, sava amata meistars ir labi pieprasīts un apmaksāts arī šeit.

mojito (2013-03-24 22:17)      Iamso2 , nu ljoti aspraatiigi ,ha ha ha :)

ivarinss (2013-03-24 22:45)      ....pie mums Latvijā ir kas lētāks ir kas dārgāks kā rietumu zemēs,bet salīdzinot ar Skandināvijas valstīm pie mums viss ir lētāks.Un starp citu par ražošanu runājot,vietējam tirgum jau nav izdevīgi ražot tos pašus koka logus,durvis un mēbeles,ja liels noiets ir ārpus LV robežām...piemēram koka logus mēs mēnesī saražojam rietumu tirgum tik cik pa gadu nepārdosi pie mums Latvijā,tā pat arī ar mēbelēm....Latvijā jau cilvēkiem nav pirktspēja....jo liela daļa cilvēku ir izbraukuši.Bet par dārdzību runājot,uz-
ņēmējams jādomā kā apmaksāt visus nodokļu slogus kurus uzliek mūsu valsts,kaut vai tas pats nodoklis par darbinieku par to vien ka viņš strādā vi
ņa uzņēmumā,par 100 cilvēkiem katru mēnesi firmai jāmaksā Ls 22 tukstoši
tāpat vien,tad vēl citi nodokļi,elektrība un lūk arī rezultāts,viss tiek iekļauts preces cenā!

seth13 (2013-03-25 03:03)      ....kursh te teica ka kjiinaa razhotaas preces ir no zemas kvalitaates izejvielaam... piem.visa H@M produkcija ir made in china...protams nekas labs kaa jau produkcijai no leetaa gala bet kvalitaate preceem kuras paredzeetas rietumeiropas tirgum stipri atskjiras no to prechu kvalitaates kura tiek realizeetas Latvijaa....triisreiz mineet ljauts kaaapeec tas taa... lai spriestu par shiim lietaam ir jaazina kas tam laaciitim veederaa....

Maverick (2013-03-25 08:41)      Tie, kas runā, ka "Ķīnā ir sliktas preses", laikam ir slikti mācījušies ģeogrāfiju, un nezina, ka Ķīnā ir vairāk par miljardu iedzīvotāju.
t.b. - visa Latvija - tas ir tāds viduvējs Ķīnas ciematiņš. Kurā, starp citu, atšķirībā no Latvijas, cilvēki strādā. Daudz efektīgāk.
Un ražo tur visu - sākot no lētas bižutērijas, beidzot ar darbagaldiem un kompjūteriem. Vienkārši nevajag sevi uzskatīt par pasaules nabu un iedomāties, ka viena maza Eiropas provinces banānrepublika vispār kaut ko nozīmē uz pasaules kartes.

JurisK (2013-03-25 10:57)      Cik zinu - pareizi organizeejot, Latvijaa var sarazhot krietni leetaak kaa rietumeiropaa, bet daargaak kaa Kjiinaa. Ir diezgan daudz to pashu daanju razhotnes Latvijaa(Liepaajaa, Tukumaa, Riigaa, protams) - nopietnas metaalizstraadaajumu darbniicas, ne gluzhi lielrazhoshana, jo lielrazhoshana vairs nekur, kameer ir Kjiina, nav izdeviiga. Nodoklji ir apm. vienaadi, tik rietumos , saliidzinot ar Latviju ir liels neapliekamais minimums. Muusu tautieshi jau parasti sanjem tuvu minimaalajai, taapeec shkjiet, ka aarzemees nodoklji mazi. Muljkjiibas, procenti 50 tikai algas nodoklji, neskaitot visus netieshos. To gan smagaak juut tie, kas daudz pelna, virs kaadi 5000ls(uz rokas) vairs nav iipashi izdeviigi. Tas Edg saliidzinaajums ar Johansenu un Jeshku no Latgales - Johansens kaa likts naglo ar pneimatisko naglu mashiinu, Jeshka - ar no teeva mantoto aamuriiti!:)

Maybex (2013-03-25 14:29)      Patiesība būs tāda, ka Latvijā ražotās preces pielīdzināmas ekskluzīvam /jo īpaši, ja ražo tikai vietējam tirgum/. Jebkur, pērkot vai pasūtōt preci tik nelielos apjomos, tā būs dārga. Kaut vai tā iemesla dēļ, ka aprīkojums maksā tik, cik maksā...un ir taču starpība, vai ar to izgatavosim 500 vienības vai 500 000 vienības - attiecīgi tā dalīsies arī izmaksas. Plus vēl iepriekš minētie faktori....

Zivucis (2013-03-25 18:12)      Nē, nav Latvijas prece dārgāka par ES ražotajām. Nekādā gadījumā! Jebkura ES ražotā prece būs dārgāka kā līdzvērtīga vietējā ražojuma manta.

Tikai nelaime tā, ka ES ir maz ražotāju, bet Latvijā - vēl mazāk!

Lielais vairums preču nāk no Ķīnas (kā jau te minēja par H&M), jo tur ražošana ar visu transportēšanu ir lētāk kā ražot šeit uz vietas. Es arī neapgalvoju, ka visas Ķīnas mantas ir štrunti, bet lielais vairums šeit nopērkamā gan. Jo tirgotājam vajag lētu preci, lai varētu uzlikt kārtīgu uzcenojumu + vēl konkurēt tirgū.

Bet precei, kas iet, piemēram, zem H&M zīmola ir noteiktas kvalitātes prasības, kas ķīniešiem ir jāievēro, tur par štruntiem nevar būt ne runas. Arī es iepērku Ķīnā jau gatavus mehānismus, bet man ir savs ražotājs, par kura mantas kvalitāti atbildu bezmaz ar savu galvu. Un ķīnietis zina, ka, ja man kaut kas nepatiks, es atradīšu citu, iespējams, vēl labāku un lētāku. Līdz šim par kvalitāti nesūdzos, bet esmu redzējusi konkurentu atsūtītos aizdomīgi lētos paraugus, kur iekšā ir tāds ārprāts.... Un tas ir nopērkams mūsu veikalos. Nespeciālists, protams, starpību redz vienīgi cenā.

kalatura (2013-03-26 09:34)      Nu protams,ka Kūkotavas bulkas būs dārgākas ,kā Maximas...
Bet mums taču ir izvēle!

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu