Vai tāds ir Latvijas darba tirgus?

Nu jau dažus mēnešus esmu darba meklējumos, jo atgriežoties no tālzemes, nolēmu laimi (darba izteiksmē!) pameklēt tepat Dzimtenē. Tad nu lūk kā rūktais, skarbais Latvijas darba tirgus mani sagaidīja:
palasot darba sludinājumus, sapratu, ka esmu gandrīz nederīga šejienes darbam, jo prasības piem. vienkāršai kases operatorei, kādā no lielveikaliem ir lielas (valodas prasme vismaz trīs, darba pieredze vismaz 2 gadi, utt.) un par minimālu samaksu, maksimālu stundu skaitu;
kaut iepriekš vienmēr bija palīdzējuši draugi, šoreiz pamēģināju darbu pameklēt caur firmu, kas piedāvā darbu ārzemēs. Te nu arī ir tā sāpe, kāpēc rakstu.
Kad tikko sāku šo procesu, darbinieces ar kurām bija pirmais kontakts ar savu attieksmi un profesionalitāti pilnībā paņēma mani un lika justies, ka darbs jau teju, teju man ir kabatā! Bet te uz skatuves uznāca "galvenā" persona. Lai man piedod visi tie cittautieši (krievi, lietuvieši, poļi, portugāļi, angļi), ar kuriem esmu strādājusi gan ārzemēs, gan tepat Latvijā, bet tādu pazemojumu un pārākuma izrādīšanu (jo es tak eju pie viņas, lai lūgtu palīdzību tikt darbā) no krievu kundzītes, es tiešām negaidīju. Viņa klaji izrādīja nepatiku pret mani pat neuzzinot vai man ir darba pieredze uz vakanci, ko paši piedāvāja, viņa nepārtraukti izmeta replikas gan par manu izskatu (neesot pieklājīgi manā vecumā staigāt ar vaļējiem matiem, lika man tos savākt zirgastē!), darba intervijā ar potenciālo darba devēju, viņa nepiedalījās, jo nepatika bija tik liela, ka nespēja uzturēties vienā telpā ar latviski runājošu darba meklētāju. Zinu, ka te būs ļoti daudzi, kam būs argumenti, ka esmu visu pārpratusi! Bet nē, es nevaru šeit aprakstīt visu situāciju, jo bija pat brīdis, kad visi tai telpā esošie cilvēki pacēla acis no darba, lai šausmās noelstos par kārtējo vadītājas izgājienu tieši pret mani. Tai pat laikā uz video interviju bija atnākuši divi kungi, kas runāja krieviski, attieksme bija draudzīga, izpalīdzīga.M

kedessuns (2012-03-09 13:37)      Nja.Šovasar ari bus iespeja paskatities kads ir tas Latvijas darba tirgus.Nedaudz biede situacija,kad ir nostradats viena amata tepat septiņi gadi un tagad situacijas deļ jamaina darba vieta.

cirteejs (2012-03-09 13:43)      Febreze- Es nepārlasījos- 5(piecas)reizes??? Uz kādu darbu tad pretendēji- uz finanšu direktori daudzmiljonu apgrozījuma uzņēmumā, valsts sekretār avietnieci vai kā??? Un ko piecas reizes var runāt???

Jason (2012-03-09 14:48)      Mūsu darba tirgus realitāte: ja darba devējs ir latvietis - darbā tiek pieņemts labākais spēciālists (neatkarīgi no tautības), ja krievs - darbā tiek principiāli pieņemts tikai krievs. Noželojami, bet tā ir.

Mobb_D (2012-03-09 14:55)      šo te esi jau lasījuse ?
Piedod ,ka netulkoju cilvēkiem saprotamā valodā.
Atradu šeit,
http://www.ir.lv/lv/news/opinions?day=23&month=2&page=2&slug=usakova-tupiks&year=2012
bet ir sameklējams daudzās vietās LV interentā.

..."ДЕКЛАРАЦИЯ 4RUS.

1) NO RIGHTS - NO TAX. Не платить налоги при возможности их не платить. Максимально использовать наличные в расчётах, не требовать чеков и отчётных документов.
2) RUS-2-RUS. При прочих равных условиях пользоваться услугами представителей русскоязычной общины.
3) RUS-INS. Не покупать при наличии возможност

Mobb_D (2012-03-09 14:57)      nevarēja tik daudz burtus te iedabūt :D
====
3) RUS-INS. Не покупать при наличии возможности товары, не имеющие инструкции на русском языке, или если из всех языков латышской инструкцией заклеяна часть инструкции на русском языке.
4) RUS-HELP. Участвовать в любых протестах направленных на защиту русского образования, культуры, людей притесняемых и преследуемых по национальнl

piteks (2012-03-09 15:08)      Kā cilvēks, kurš uzrakstīja visplašāko komentāru (ceru, ka ne visglupāko), atļausos izteikt savu viedokli. Domāju, ka temata autori šokēja Latvijas dzīves realitātes atšķirības no ārzemēs pierastā.
Jo nodzīvojot vairākus gadus un pierodot pie cilvēcīgām attiecībām darbā, iestādēs un ikdienā, salīdzinājums ar Latvijas ikdienu ir salīdzināms ar izskriešanu no pirts un sekojošu vārtīšanos sniegā.
Pieļauju, ka autores emociju uzliesmojumu izsauca tieši attieksme un intervijas īpatnības šai gadījumā bija sekundāras

GoodCompany (2012-03-09 16:40)      Jā, piekrītu, būt darba ņēmējam nav patīkami! Tāpēc es izvēlos būt darba devējs, un viss ir ok!

GoodCompany (2012-03-09 16:42)      Starp citu- domāju, ka "rūgtā", nevis "rūktā" darba pieredze, bet tas nu tā...vecam cilvēkam piedodams, ka pareizrakstība sāk aizmirsties!

jozolsen (2012-03-09 20:01)      Katrā valstī ir savs darba tirgus ,ar vietējām atšķirībām.Mēs esam mono kulūtras valsts,patīk vai nepatīk,daudzu gadsimtu garumā.Reālajam darba tirgum vēl nav 20 gadu un parādās daudzas pārejas īpatnības.Smieklīgi pat salīdzināt ar ASV un citām valstīm,kur komunisti nav tikuši pie cilvēku smadzeņu kropļošanas.Svinam.... tik svētkus un liekuļojam .Patiesība ir skarba.

kvarts (2012-03-09 21:04)      Kādas problēmas...nepatīk citi kantori, uztaisi savējo, labāku par citiem...

Hustler_ (2012-03-09 21:10)      Nu nezinu. Es darbu meklēju internetā apskatot firmu mājas lapas. Tā ir visefektīvāk.

^esse^ (2012-03-09 23:03)      SNIEGBALTE,tu texstus vispār kādreiz lasi?Kāda priexšnīecība,runa bija par starpniekfirmu,kur patiesība darba neiekārto,tikai piķi kāš.Un es gribētu zināt,kas Teu penziju maxsās,kad visi būs aizsūtīti strādat ārzemēs?Padomā par to,pirms ieslēdz CAPloku.

chirkainiite (2012-03-10 20:47)      nepiekriitu , Latvijaa darbu vairaakaas firmaas esmu dabuujusi bez pazinjaam un bez blatiem, arii aarzemees .... un pirmkaart , tas ir atkariigs no Tevis pashas , ja Tu sevi nemaaki nostaadiit , ka esi un buusi super laba darbiniece, tad taa jau tava probleema ....
esmu izmantojusi arii starpnieku firmu ,iisteniibaa vinji mani kaut kaa atrada , bet par darbaa iekaartoshanu maksaa darba deveejs , ja esmu iztureejusi paarbaudes laiku....
un kaa tu raksti kaut kaada priekshniece atnaaca un saaka staastiit , kas pieklaajiigi tavaa vecumaa, kas nee , un tu jau seedeeji kaa kaarteejaa Latvijas peleekaa pele , nenoliki vinju pie vietas ..... varbuut tieshi taa bija paarbaude , vai tu sevi proti aizstaaveet un tad jau nav briinums ka max slodze , min samaksa .....
vienaa firmaa man priekshniece arii lika un lika darbus klaat , bet par katru pielikto darba uzdevumu pajautaaju arii samaksu un vinja piekrita ....vinjai izdeviigaak bija man maksaat , kaa njemt veel kaadu cilveeku klaat :)

neko (2012-03-10 21:00)      "atvija kaut cik pienemamu darbu atrod tikai caur draugiem un radiem - vecaa labaa blatu sisteema. " - varētu padomāt, ka citur pasaulē atsauksmes un rekomedācijas neprasa.... [protams us sēņu lasītājiem un sētu krāsotājiem tas neattiecas]. Drīzāķ problēma ir, ja draugi un radinieki ir vienigie, kas var dot [pozetīvas] atsauksmes.

[p.s. tiko draugs kātroja dokumentu darbam US vēstniecībā: anketas punkti: uzrādīt darba devēus kas "ir gatavi dot atsauksmes", uzrādit vismaz 2 draugus vai radiniekus, kas ir gatavi dot atsaukms. Abi punkti jaaizpilada obligāti ("must have").]

piteks (2012-03-10 21:25)      Priekš neko:

Nejauc ASV un Latviju.

Radinieku un kolēģu atsauksmes vai ieteikumi ir ASV īpatnība, nevis blats kā Latvijā. Paziņas un kolēģi var dot atsauksmes vai ieteikums.
Piemēram, kārtojot "zaļās" kartes papīrus es krievu kolēģiem tulkoju Latvijas dokumentus angļu valodā. Bez jebkādiem tulka tituliem, tikai ar parakstu apstiprinot, ka uzņemos atbildību par tulkojumu.
Tāpat varēja dot profesionālo zināšanu novērtējumu kolēģiem, kuri to izmantos darba meklējumos.

Zeltiite (2012-03-11 21:07)      Ko var darīt, ka Rīgā nepietiek darba vietas visiem nekvalificētā darba kārotājiem - konkurence liela, tāpēc arī atalgojums zems un īpašā attieksme un sajūsma par atgriešanos pēc sasniegumiem ārzemēs melnstrādnieku pienākumu veikšanā izpaliek. Ka pārdevējai jāzina valodas - tā taču ir realitēte, visos līmeņos cilvēks iet uz darbu biznesā piedalīties, nevis nacionālo jautājumu risināt. Kvalificēto darbaspēku pie mums jau importē (piemēram nozarē - metālapstrāde). Tā ka tā ir ilūzija (un aizbraucēju personiskā traģēdija), ka bez tieši bez viņiem te viss sabruks, nebūs kas nodokļus maksā utt.

Okutida (2013-07-14 11:07)      Nenem pie sirds. Vinji tevi nemaz nav pelnijusi!!! Vieglu garu un tik uz prieksu!!!

Zeltiite (2013-07-21 23:04)      Jo Dzimtenē nāk dažādu tautību cilvēki, kas grib, prot un var!

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu