ar vai bez nodokļiem?

Pēdējā laikā daudzi strādājošie izvēlas paši labrpātīgi nemaksāt nodokļus, tāpat daļa uzņēmumu uzskata, ka maksāt aploksnē ir izdevīgāk kā nomaksāt visus milzīgos nodokļus.
Skaidrs, ka ilgtermiņā var pienākt brīdis, kad nāksies palikt bez pensijas, jebkāda atbalsta, ja nebūs darba. No otras puses, ir darba devēji, kuri liek izvēlēties- vai nu maksāju aploksnē, jeb ej meklēt citur darbu. Tad nu sanāk, ka draud sociālā paka ar visām nabadzības izpausmēm. Skaidrs, ka darbu ar nodokļiem atrast grūti, jo, saņemot algu, no kuras nomaksā visus nodokļus var pietrūkt naudas pamatvajadzībām, tādēļ, ka summas, ko atdodam valstij ir vienkārši milzīgas.
Tad kas ir labāk- izvēlēties strādāt ar nodokļiem, bet citreiz vispār nedabūt darbu, jo darba devējs nevēlas tos maksāt vai nestrādāt ar nodokļiem, bet vismaz kaut ko nopelnīt, lai gan zaudējums būs ilgermiņā?

Polus (2011-09-05 10:00)      Ļautiņu domu gājiens mēdz būt visai fascinējošs. Mēs gribam ASV līmeņa universitātes, Skandināvijas sociālo pabalstu sistēmu, Vācijas līmeņa ceļus un sabiedriskā transporta sistēmu; ražotnes, kuras varētu apskaust japāņi, vēl tam visam pa virsu derētu medicīniskais un policijas personāls ar ASV cienīgu samaksu. Ak, jā, un Norvēģijas pensiju apjoms arī nenāktu par sliktu.

20 gados latvietis ir iemācījies "gribēt". Žēl gan, ka nav nākusi apjausma par to, ka visi šie pasākumi tiek finansēti no nodokļu naudas. Gluži fantastiska pieeja - "jūs, visi citi, finansējiet, bet es to labprāt patērēšu, jo tās, lūk, ir manas tiesības". Un tā latvietis sev bruģē ceļu uz elli - ātri un pārliecinoši.

P.S. Zinu, ka abstrahējos no algas nodokļu jautājuma, taču šāds jautājums pats par sevi liecina par problēmām plašākā mērogā.

utji_butji (2011-09-05 10:28)      Piekrītu Polus.
Nodokļu nemaksāšana ir gan administratīvi, gan krimināli sodāma, atkrībā no nodarītā zaudējuma valstij.

walmets (2011-09-05 10:36)      kamēr ir tik daudz liekēžu, kas no valsts kases saņem vairākus tūkstošus Ls algu, nav jēgas maksāt. Nu pasakiet, kp , teiksim viena ciema iedzīvotājiem jāraujas visu gadu un jāmaksā nodokļi, lai viens p...... varētu saņemt mēneša algu????

mazapuma (2011-09-05 10:52)      Kas attiecas uz nodokļu maksāšanu, ja ir vēlme, katra persona var pati aprēķināt un iemaksāt budžetā soc. nod. tādā veidā nodrošinot sev kaut kādas sociālās garantijas.
Diemžēl ir grūti realitātē abstrahēties no algas nodokļu jautājuma.
Zinu no pieredzes, ka pirms dažiem gadiem lielākā daļa sevi cienošas firmas maksāja nodokļus gandrīz 100%. Taču šobrīd, jo vairāk pieaug nodokļu slogs, jo vairāk mēs atgriežamies pie 90 gadiem. Diemžēl.
Arī tas, kā daži mūsu ierēdņi pamanās nesodīti izsaimniekot mūsu nodokļu naudu, nebūt nepalielina vēlmi maksāt nodokļus.

daisy777 (2011-09-05 11:03)      Aha, ja citi zog, es arī drīkstu zagt?! Nožēlojama zagļu un Londonas grautiņu bandu morāle.
Katram pašam par savu dvēseles tīrību/karmu (sauciet kā gribat) ir jārūpējas.

Bet kā jau teicu - varat braukt arī pāri jūrai uz labklājības zemēm; nupat vasarā vienu latviešu "uzņēmēju" reāli ielika Zviedrijas cietumā par izvairīšanos no nodokļiem, jo šis bija sadomājis tur "saimniekot" tāpat kā šeit.

LaskovijMerzavec (2011-09-05 11:25)      Ja valsts bezatbildīgi izturas pret iedzīvotajiem, tad nav jābrīnās, ka iedzīvotāji pret valsti.

Kāpēc, lai es maksātu nodokļus, ja zinu, ka puse no tiem tiks izsaimniekota, bet otra puse vienkārši pazudīs, kautkur ... un beigās man pateiks sorry mums ir ekonomija un Tev pabalsti, pensijas utt vnk nepienākas...vai arī tie ir tik smieklīgi, ka nav vērts pat stāvēt rindā pēc tiem...

Polus (2011-09-05 12:34)      "tikai skolotājiem algas un skolu tehniskais aprīkojums"
"tikai slimnīcas un slimnīcu tehniskais aprīkojums" (starp citu, iesaku pārbaudīt medicīnas pakalpojumu cenas privātklīnikās un tad salīdzināt ar to, kas tiek maksāts valsts iestādēs - un tad stingri padomāt)
"tikai policija un tās tehniskais aprīkojums"
"tikai juridiskā sistēma"
"tikai transporta infrastruktūra, sabiedrisko transportu ieskaitot"
"tikai sociālie transferi + algas"

Pastāsti, lūdzu, kādās iestādēs meklē darbu, ja reiz tur nodokļu nemaksāšana tiek pasniegta kā ultimāts?

kazpars (2011-09-07 13:06)      ai nu...piezvani taksh pa to VID taalruni, ja jau tik druumi....taapat tur nestraadaasi.

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu