Strādāju gan pamatdarbā, gan veidoju savu biznesu

Situācija sekojoša. Strādāju vienā mārketinga kompānijā, bet radās doma pašai par savu biznesu. Darbā pārgāju uz pusslodzi, lai varētu sākt strādāt pie savējā, bet darbā nevienam neko neesmu teikusi – tā īsti nemaz nepaskaidroju, kāpēc pāreju uz pusslodzi. Drīzumā palaidīšu atklātībā savu biznesu, bet baidos no priekšnieku reakcijas... Ņemot vērā to, ka strādāju mārketinga kompānijā, savā biznesā izmantošu iegūto pieredzi, zināšanas, kontaktus utt. Vai šefiem tas varētu nepatikt?
Varbūt kādam ir pieredze ar šādām lietām?

NARINJA (2010-07-27 10:44)      ...un kur ir tava darba etika.....var jau gadiities ka atlaiz, bet parasti nopietnaas firmaas darbinieki kontaktus izmantot nevar, kontakti dibinaati starp partneriem...iipasniekiem...un ja kaads taads nodeveejs agadaas, tad askataas kaa vinss censsas noliist uz veedera, bet eec kaada laika naak atakal ar visu zelestiibas veestuli..hi.....buusi zaudeetaaja...ar TEVI kliidiis sliktas runas un straadaat iasi neviens ar TEVI negribees!

Maverick (2010-07-27 10:50)      Protams, ka nepatiks, bet tā ir vispopulārākā metode, kā no "algota darbinieka" kļūt par "bosu" :)

Pats tam esmu gājis cauri, vienā dienā šefs, kas to visu protams manīja, pasauca mani un teica - "Nu tu esi pietiekami izaudzis, mums tāļāk katram savs ceļš ejams". Es atbildēju - "Jā, es to labi saprotu" un mēs šķīrāmies kā draugi. Vēl tagad pa reizei satiekamies, papļāpājam par dzīvi un biznesu :) Bet vispār, domāju, ka tas ir rets gadījums, parasti šādas "laulības" tik mierīgi šķirtas netiek :)

JurisK (2010-07-27 10:56)      Parasti taadas situaacijas ir atrunaatas darba liigumaa. Ja bizness tai pashaa sfeeraa - atlaidiis obligaati un arii centiisies pabojaat iesaakto. Principaa taa ir zagshana, tas pats, kas desas no desu kombinaata spert.

NARINJA (2010-07-27 10:59)      Kristiana...biznesu vajag sakt, bet nevajag izmantot esosho....biznesa ir ari sava etikete...vai tad TEV naff tik daudz smadzenu , ka pati neko izdariit nevari...tad jau naff veerts par biznesmeni rakstiities...

wolands (2010-07-27 11:09)      Ko Jūs meitenei uzklupāt? Vienīgais ko Kristianna teica, ka izmanto ir Mēdiju kontaktus. Tā nu nav īpaši leila vērtība - katrs interneta analfabēts to var savākt stundas laikā.
Tas, ka aizgājusi uz 1/2 slodzi ir pat ļoti godīgi - lielākā daļa mēģinātu palikt slodzē, bet darba laikā darīt savas biznesa lietas :( Veikals nav nekādā saistībā ar marketinga kompāniju - kopumā neredzu nekādu lielo problēmu. Tas, ka Tavas prioritātes nu ir citur ir skaidrs, tas būs skaidrs arī Tavam priekšniekam. Ko viņs darīs būs tīri atkarīgs no tā kāds cilvēks viņs ir un cik vērtīgs darbinieks esi.
Tas, ka pati esi izvēlējusies ko uzsākt ir pat ļoti apsveicami un neklausies uz šejienes ņaudētājiem. Lai veicas - veikaliem šobrīd galīgi neiet viegli ... :(

babyjag (2010-07-27 11:10)      man darba liguma bija rakstits, ka aizejot no turienes, es vel 2 gadus nedrikstu darit to pasu darbu taja pasa nozaree..

bet nu skaties pati.. taa jau ir - ja ir briva vieta, jalien ieksha, savadak kads cits ielidis.

lilacu (2010-07-27 11:13)      Neskaidras nianses,viss kā miglā tīts,pati slēpies aiz saviem vārdiem,grūti komentēt...Par iegūtām zināšanām ,iemaņām,pieredzi jau nevienam nebūs pārmetumu,Tava bagātība,bet nocelt klientus,iestrāde,projektus,izmantot datu bāzi - tas jau ir neglīti un te jau būs ko padomāt par nākotni,cieņa būs zaudēta,nesmukums iegūts,tāpat būs jāsāk pierādīt visu no 0.Slidens ceļš.Bet mēs jau neko nezinam,kas slēpjas aiz vārdiem...

Maverick (2010-07-27 11:19)      Daudzi te izturās nosodoši, bet kādas ir alternatīvas ?
Ja cilvēks sāks pats visu "no nulles"- 99 % ka tas būs neveiksmīgi. Turklāt gandrīz visos biznesos ir vajadzīgs kaut kāds starta kapitāls, kur to raut parastam "algotam darbiniekam", ja vien viņam nav nomiris bagāts onkulis Austrālijā ? Bet likties iekšā kādā citā, ar iepriekšējo darbu nesaistītā sfērā - pilnīgākā avantūra, kas arī par 99 % nolemta neveiksmei.

Tātad labākais un arī "ētiskākais" varinats - sēžot "vecajā" darbā - izmantot pieredzi un kontaktus lai radīto ko līdzīgu, kas papildina esošo biznesu. Piemēram "vecais" darbs ir piccu cepšana, bet tavs bizness - to piegāde. Tad arī šefs neapvainosies un varbūt tas pat viņam būs izdevīgi :)

Bet citādi - tā ir normāla izaugsme un attīstība, tur neko nevar padarīt.

LianaBlu (2010-07-27 11:19)      parasti, ja cilvēks pāriet darbā uz pusslodzi un ja vispār tiek dota tāda iespēja, tad šefiem gan rodas šādi tādi jautājumi un iemeslam ir jābūt, bet ja tu esi šo pretīmnākšanu izmantojusi savtīgos nolūkos un šo to noklusējusi, tad rēķinies ar sekām... turpmākās darba attiecības nav iespējamas pašā saknē, jo kā darbinieks, kas strādās tikai firmas interesēs tu vairs neesi pilnvērtīgs, jo savs tomēr ir savs, bet atsēdētāji darbā nevienam šefam nav vajadzīgi...tu esi iekļuvusi neuzticīgo sarakstā, īsāk sakot nodevusi firmas intereses...kā jau te iepriekš minēja, labākais ko tu vari izdarīt ir civilizēti šķirties un pārslēgties uz savu biznesu pilnībā...

cilveex (2010-07-27 11:30)      Nekādu citu saistību izņemot tās, kuras ir darba līgumā, tev nav.
Talāk.
Cilvēkus, kurus tu esi iepazinusi savas dzīves laikā, tie ir tavas dzīves pieredze. Tatad nekādu aizturu izmantot savas dzīves pieredzi būt nevar.
Kļūt pašai par darba devēju? Uz priekšu!

cippa (2010-07-27 11:45)      Jautaajumaa nepreciizi aprakstiita situaacija, tikai naakoshajos komentaaros var ko saprast. Nu, nozagts nekas nav, taa kaa naidam nevajdzeetu rasties :)) Priekshniekiem vareetu nepatikt, jo pilnveertiigs darbinieks nebuusi, savaa biznesaa jaastraada 24 stundas diennaktii, un tad veel esot par maz :)) Ja darba liigumaa rakstiits, ka vari citur straadaat, tad par to taa kaa nevareetu paarmest... Iespeejams, ir vietas, kur var darbus apvienot un tad varbuut arii taa paliks. Labi jau ir, ja var, kameer aiziet pasha bizness, maiziitei nopelniit algotaa darbaa. Bet, protams, nevienam nepatiik, ja darbinieks taadas lietas sleepj, un ilgi uz 2-iem kreesliem nevar noseedeet, viens kreesls tad parasti cieš.

cippa (2010-07-27 11:49)      Man savaa laikaa priekshnieks pat atbalstiitaajs bija, jo tas nekaadi darbam netrauceeja un arii nekonkureeja ar vinja sfeeru :)) Pat doma par sleepshanu nebija...

kritejs (2010-07-27 11:57)      Ja darba līgumā nav punkta par strādāšanu citur bez darba devēja atļaujas vai arī nav punkts par zaudējuma radīšanu darba devējam tad jau sīkums. Ja strādātu ar jauniem klientiem tad arī sīkums, bet ja piesaista jau esošos no firmas kurā strādā uz pusslodzi tā ir maucība un es darba devēja vietā parautu uz desu.

Bibine (2010-07-27 13:40)      .... iz savas mazās pieredzes saistībā ar biznesa jautājumiem - patīk ja sadarbības partneri ir tieši, konkrēti, stipri, prot uzņemties atbildību, runā skaidru valodu t.i. arī par darbiniekiem.
1.Ja Tu pati būtu pārliecināta, ka PATIEŠĀM necko no šīs esošās firmas nepaņemsi, kas nepieder pašai, tādus jautājumus neuzdosi;
2.Vai Tu pati vēlētos, ka kāds no Tavas firmas darbiniekiem tā izrīkojas ?
3. lai cik skarbi neizklausītos - bet šai jautājumā izlasu, nākas secināt ka patiesībā par savu biznesu nēesi pārliecināta, vai pati nemaz nēesi gatava uz pilnu klapi strādāt tajā.
4.Ja jaunais uzņēmums nekādi nav saistīts ar esošo darba vietu, nav objektīva pamata slēpt šo info no priekšnieka.
5. gribētos redzēt, kā var mierīgi to pusslodzi nosēdēt pie kāda cita darbā un par savu biznesu nedomāt ( ja darba laikā izlasi kaut vienu e-mailu, kas nosūtīts uz Tavas firmas, skaiti ka esi aizčāpojusi pie sevis pastrādāt).
p.s. Ja es kā vadītāja pamanītu, ka darbinieks darba laikā bīda savu biznesu - dotu izvēli vai nu strādā pie manis vai pie sevis. Konkrēti un kodolīgi !

expert (2010-07-27 14:14)      Tak bīdi savu biznesu un pelni naudu. Pasūti iepriekšējo darbavietu, kad to vairs nevajag. Nav tak jāatskaitās katram, kas par tavu darbu normāli nemaksā!

Zelta_rokas (2010-07-27 16:08)      Viss atkariigs no taa cik ljoti paarklaajas intereses. Man bija tieshi taada pati situaacija. Neatlaida, jo nevienu klientu nost nenjeemu. Pats aizgaaju, jo labi dariit divus darbus nevaru. Comu gan atlaida, bet uzreiz nosleedza ar vinja firmu liigumu un turpinaaja izmantot vinja pakalpojumus. taa kaa situaacijas ir ljoti dazaadas.

garaamejoshais (2010-07-27 16:14)      Nee, vioss buus bumbaas, shefi buus ljoti prieciigi

picolo1964 (2010-07-27 17:24)      Uz aizliegumiem straadat noteiktu laiku liidziigaas struktuuraas, kas ir ierakstiiti darba liigumos var slaidi uzspljaut, ja vien peec aizieshanas no darba netiek attieciigo laika periodu maksaata zinaama summa, vai izmaksaata ljoti konkreeta un ieziimeeta atlaishanas kompensaacija.
Citaadaa veidaa taa ir tikai iebaidiishana. Un nevienaa tiesaa shaadu liigumu nevar sniegt. Bezceriigs zaudeejums bijushajam darba deveejam.

Bizness ir javeido korekti, bet ar meeru. Jaaieveero eetika, bet nekas vairaak. savaadak jau neveidotos jaunas kompaanijas jaunas darba vietas, nebuutu progresa..

irgo (2010-07-27 18:06)      Vis ir atkarīgs no tā vai Tavs biznesiņš būs pelnošs vai nē..... ja nē tad man Tevis žēl... ja pelnošs tad vari visam slaidi uzspļaut.....

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu