Atlaišana uz savstarpēju vienošanos

Darba devējs izdomā atlaist darbinieku. Sākumā piedāvā paņemt vienu mēnesi bezalgas atvaļinājumu it kā tas ir brīdinājums vienu mēnesi iepriekš, un atlaišana būšot kā štatu samazinājums. Pēc mēneša ierodoties, piedāvā savstarpēji vienoties par atlaišanu. Tīra čakarēšana sanāk. Kurā gadījumā darbinieks būs lielāks zaudētājs vai starpības nekādas?

lienuks5 (2010-07-14 19:45)      Paskaties darbalikumu un viss taps skaidrs:)

MoonlightGirl (2010-07-14 20:59)      Cilvex, es gluzi nebuutu no tam, kas iespiestu asti kajstarpee... BET, Tu veelies teikt, ka taa nebuutu??
Darba deveejs vienkaarsi , neveeloties maksat so kompensaaciju, un lai butu iespeja izvairiities no taa , ka jaatlaizh ir statu samazinaashanas delj, var palietot sovariantu!:D vai tad nee??
un kura galaa tad bus kmpensaacija?:/

Krystti (2010-07-15 00:05)      Ir nācies atlaist gana daudz darbiniekus saistībā ar uzņēmumu plānu maiņu, bet vienmēr esmu vienojusies, ka attiecības izbeidzam pēc DL 114.panta - pusēm savstarpēji vienojoties. Kādēļ? Ja iet oficiālo štatu samazināšanas ceļu, tad ir darbiniekus vienu mēnesi iepriekš jābrīdina un jāizmaksā kompensācija viena mēneša apmērā (min - viens mēnesis, bet kompensācija atkarīga no nostrādāto gadu skaits, sk DLikumu). + Darba devējam ir jāvadās pēc likumdošanas nosakot, kas paliek, kuru atlaiž + jāziņo, jāsniedz dokumentus NVA... proti, štatu samazināšana darba devējam ir gana nopietns pasākums un normāls personāla vadītājs vienmēr centīsies štata samazināšanas pantus oficiāli neizmantot. Nianse arī tāda, ka brīdinot un atlaižot pēc štatu samazināšanas, darba devējam pastāv zināms risks, ka darbinieks var gala rezultātā iesūdzēt darba devēju tiesā... Ja abas puses paraksta dokumentu, ka darba attiecības tiek izbeigtas abpusēji vienojties un Pusēm vienai pret otru nav nekādu pretenziju (!)., tad tiesu darbi tiek izslēgt. Ja darba devējs ir korekts, tad vienošanās dokumentā vajadzētu paredzēt, ka darba attiecības tiek izbeigtas ne ātrāk kā mēnesi no attiecīgās vienošanās parakstīšanas brīža un darbiniekam, beidzot darba attiecības, tiek izmaksāti neizmantotie atvaļinājumi, kā arī viena mēnešalga (vai vairāk, proti, DLikumā paredzētais kompensācijas apmērs pie štatu samazināšanas). Doma tāda - darba ņēmējs ir gatavs vienoties ar darba devēju`, bet tikai ne uz sliktākiem nosacījumiem kā štatu samazināšanas gadījumā. Protams, ir gadījumi, kad abas puses vienojas beigt attiecības bez papildu kompensācijas, bet darba ņēmējs pie darba devēja no vienošanās parakstīšanas brīža vēl strādā 2 (3) mēnešus, ir gadījumi, kad darba devējs ir gata

ledusskapis (2010-07-15 00:14)      Palasīju, tā jocīgi palika, ka tik darba devēju piečakarēt, baigi gudrie, pamēģiniet paši pacīnīties ar tiem m`džiem no vdi un no vid, pareizi tas viens izdarīja ka inspektoram pa bieti sadeva un fočiku sasita,

cilveex (2010-07-15 00:29)      "ka tik darba devēju piečakarēt"
KĀ piečakarēt? LIKUMU pildīt. Autore taču saka, ka mīļais darbadevējs cenšas piečakarēt darbinieku, izmantojot darbinieka likumu nezināšanu. No tā tev jocīgi nepaliek? Laikam pārāk ikdienišķa lieta iekš LV.

dzeg_ (2010-07-15 01:29)      Ja paņem mēnesi bezalgas atvaļinājumu, tas nozīmē, ka darbinieks mēnesi nesaņem naudu.
Ja atlaiž, saņem kompensāciju. Ja vienojas, tad nesaņem kompensāciju.

Darba devējam ir maktani izdevīgs šāds gājiens, jo bezalgas laikā nekas nav jāmaksā, kā arī atlaižot nav jāmaksā kompensācija, zaudētās, loģiski, ir tikai darba ņēmējs!

JurisK (2010-07-15 02:37)      Savstarpeeja vienoshanaas tik tad, ja dikti miili savu darba deveeju, bet nemiili sevi, principaa tas ir tas pats, kas aizieshana no darba peec savas veeleeshanaas. Liidz ar to zaudee vairaak, nekaa kompensaaciju. Ja tev ir jau noskatiits cits darbs, tad atlaishana peec abpuseejas vienoshanaas ir labaakais variants, bet ne tad, ja paliec bez darba. Skaidrs, ka kadru daljas tjotkas grib straadaat tik liidz pusdienlaikam ar 3 kafijpauzeem, nekas, lai sakaarto dokumentus!! Bet tas sushkjis, kas aizsuutiija bezalgas atvaljinaajumaa, ir nodroshinaajies divkaartiigi, tikai sev par labu! Pirms laicinja straadaaju nelielas firmas kantorii, direktora vietnieks skaitiijos, tieshi daljeejaa likvidaacijaa un atlaishanaas piedaliijos. Mees bijaam godiigi un samaksaajaam visu, kas pienaacaas. Dazhi no darbiniekiem bija aizgaajushi aatraak, jo zinaaja, ka firma likvideejaas daljeeji, peec tam bija zheel zaudeetaas naudinjas.

av2 (2010-07-15 07:58)      Nezinu, kaa ir LV, bet ameerikaa, ja tevi piennemot darbaa neesi nekaadus liigumus parakstiijis, arii atlaizz gluzzi taapt - vari staigaat. Tas ir , piennemot darbaa jau viss tiek iepriekss aprunaats par ko samksaas, par ko nee.. It sevisskki ja piennem uz laiku , uz sezonu utt. Un atrast kaapeec atlaist var 3 minuutees elementaari - ssvaki straadaa vai neatbilst kvalifikaacijai.
Vissi te baigie gudrenieki nolasiijussies - pameegginiet passi krukkiit biznessu. Tad redzeesiet cik gudri spriediisiet te. Nesen man viena pazinna LV mekleeja celtniekus. Atrada, piennema darbaa..un tikpat aatri vissus atlaida, jo cik var skatiities uz vinnu piipauzeem, kafijas dzerssanaam, alinnu dzerssanaam suukssanam...taa teikt, neies jau paarrauties :( Kaadas veel kompensaacijas buutu jaamaksaa tur??????

cilveex (2010-07-15 08:36)      Ak āmerikā... ak tā... Nu tad lai pamēģina tanī amurikā cilvēkam maksāt 7/8 Ls dienā un spiest strādāt no 8 līdz 22 par tiem 7Ls, tuklāt ēdienreize ir viena un ir 15 minūtes.
Nesanāks, ja? Ot i nau ko salīdzināt glupi.
"pameegginiet passi krukkiit biznessu"
Nemāk "kruķīties" nealgo cilvēkus, strādniekam ir sava ģimene ko apgādāt un "puziness" nav nekāds riču-raču vai smilšu pilis, ja kāds nejēdz savu piznisu "taisīt", tad lai iet algotņos, nevis krāpj savus darbiniekus.

pride (2010-07-15 13:06)      tā ir, ka biznessu kruķī un nezin no kuras puses šim pieiet...no otras puses, kādu biznessu tu sakruķīsi, ja būsi godīgs un ja likumi pašā saknē darbojās pret cilvēku kā par... ??? tie lielie uzņēmumi ir tikai aizsegs, kādai citai peļņas ieguvei...

av2 kompensācija būtu jāizmaksā un jāuzskata to par dzīves skolu, kā turpmāk izvēlēties savā firmā darbiniekus, vai tad, kad pieņēma darbā neredzēja pēc skata, kas ir kas, pat jautājumus neuzdodot, tikai gribēja pa lēto tikt cauri, wo un netika...

afrodit14 (2010-07-15 21:05)      sviests...
www.likumi.lv

ja uz savstarpējo-bezdarbnieki sāk maksāt pabalstu ar nākamo mēnesi,bet darba devējs tikai atvaļinājuma kompensāciju+pedējo algu,ja neizdodas vienoties par kautkādas kompensācijas izmaksu.

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu